Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Statiner minskade risken för ny stroke

Publicerad: 9 augusti 2006, 11:49

Risken för att patienter som redan fått en stroke skulle få en ny minskade med 16 procent om de fick statiner, blodfettssänkande medel. Det visar en uppföljning av en studie på nära 5 000 patienter som publiceras i dag.


Artikeln publiceras i dagens nummer av tidskriften New England Journal of Medicine. Den är en femårsuppföljning av en internationell studie som totalt omfattat 4 732 patienter, Stroke Prevention by Aggressive Reduction in Cholesterol Levels, SPARCL.

I undersökningen ingick patienter som tidigare haft en stroke eller så kallad TIA, transitorisk ischemisk attack, vilket är en snabbt övergående syrebrist i hjärnan. Däremot hade ingen av patienterna haft andra kända hjärt-kärlsjukdomar.

Patienterna lottades till att antingen få 80 mg om dagen av statinen atorvastatin eller placebo. Medelåldern på patienterna var 63 år och drygt hälften, 60 procent, var män. De allra flesta patienterna fick samtidigt behandling med blodförtunnande och blodtryckssänkande läkemedel.

Efter fem år kunde forskarna konstatera att risken för att drabbas av en ny stroke totalt sett minskade med 16 procent i gruppen som fick statiner jämfört med placebogruppen.

Däremot sågs en skillnad i resultaten när det gällde olika former av stroke. Risken att få en propp i hjärnan minskade med 22 procent för dem som fick statiner, medan risken för att få stroke orsakad av hjärnblödning ökade i statingruppen.

Studien har finansierats av läkemedelsföretaget Pfizer, som marknadsför den statin som testades.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News