Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Statiner skyddade inte mot cancer

Publicerad: 4 januari 2006, 10:05

Blodfettsänkande statiner har ingen effekt på cancer. Varken antalet drabbade eller döda i cancer minskade i samband med statinbehandling, enligt en studie som publiceras i Journal of the American Medical Association, JAMA.


Resultat från flera tidigare studier har tytt på att de kolesterolsänkande statinerna även skulle kunna minska risken för cancer. Nu har amerikanska forskare grusat det antagandet.

Forskarna från University of Conneticut och Hartford Hospital, Conneticut, USA, har gått igenom nära 9 000 vetenskapliga artiklar om kardiologi och cancer, publicerade mellan åren 1966 och 2005. I en metaanalys har de sammanställt resultaten från de 26 främsta randomiserade och kontrollerade studierna.

Men trots att forskarna analyserat sammanlagt 6662 nya cancerdiagnoser och 2407 dödsfall till följd av cancer, har de inte lyckats bekräfta teorin att statiner skyddar mot cancer. I sammanfattningen av studien konstaterar de att de inte funnit någon skyddande effekt på någon typ av cancer oavsett vilken typ av statin som använts.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev