Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Statisk hjärtrytm flaggar för dålig överlevnad efter hjärtinfarkt

Publicerad: 19 maj 2006, 09:57

Om hjärtat inte kan anpassa sin slagrytm efter graden av ansträngning är det ett dåligt tecken för den som haft en hjärtinfarkt. Enligt en ny studie är överlevnaden bäst hos dem vars hjärta kan variera sin rytm.


Flera randomiserade studier har visat att överlevare efter hjärtinfarkt kan bli hjälpta av att en liten defibrillator opereras in och hjälper hjärtat till en god sinusrytm. För att se om hjärtats slagrytm är störd används ofta ett mått på den så kallade ejektionsfraktionen ur vänster kammare, det vill säga den mängd blod hjärtat kan pumpa ut i kroppen.

Men enligt tyska och finska forskare som ligger bakom en ny studie i The Lancet, är inte ejektionsfraktionen nog för att hålla koll på hjärtrisken hos hjärtinfarktsdrabbade med defribrillator.

Enligt deras studie kan ejektionsfraktionsmåttet kompletteras med en elektronisk övervakning av hjärtrytmen. Genom att analysera data från 2700 hjärtinfarktdrabbade har de sett att de patienter vars hjärtan höll en relativt statisk hjärtrytm oavsett ansträngningsgrad eller stressnivå, inte hade lika bra överlevnad som de vars hjärtrytm kunde anpassa sig.

Två år efter hjärtinfarkten hade drygt 20 procent av de patienter vars hjärtrytm var allra mest statisk dött. Motsvarande siffra hos de vars hjärtan hade en variabel rytm var inte ens 5 procent.

Forskarna drar slutsatsen att slagrytm är en stark prediktor för överlevnad efter hjärtinfarkt.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev