söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Statistikbråk kring sjuksköterskors löner

Publicerad: 13 december 2012, 12:55

Foto: Photos.com

SKL uppskattar ingångslönen för sjuksköterskor till minst 23 500 kronor i en rapport. ”Ett slag i ansiktet”, tycker sjuksköterskestudenterna.


Studentupproret ”Inte under 24 000” är upprörda över en rapport om ungdomars attityder kring som Sveriges kommuner och landsting, SKL, tagit fram.

Rapporten har bland annat legat till grund för ett reportage i tidningen Metro.

I rapporten jämförs ingångslöner i olika yrken med varandra. SKL anger ett belopp som ligger nästan 2 000 kronor över den ingångslön som Vårdförbundet har i sin statistik.

– Det blir som ett slag i ansiktet. Om de lönerna existerat hade inte vår kamp varit nödvändig. SKL representerar arbetsgivarna, och det är de som erbjuder de låga lönerna. De borde ha koll på vilken lön arbetsgivarna erbjuder kan man tycka, säger Maria Löfgren, sjuksköterskestudent på Röda Korsets högskola i Stockholm.

Den estimerade ingångslönen för sjuksköterskor anges i SKL-rapporten vara mellan 23 500 och 26 800 kronor i månaden. I en fotnot skriver SKL att ”Det högre värdet avser operationssköterskor, det lägre sköterskor utan specialisering”.

Bengt Westman, expert på arbetsgivarpolitik på SKL, har varit med om att ta fram det statistiska underlaget till SKL:s rapport. När Dagens Medicin först talar med honom tycker han inte att statistiken är missvisande.

– Vi har inte använt statistik över ingångslöner, utan löneuppgifter från SCB. Det här är en estimerad ingångslön som baseras på den tionde percentilen.

Men om det står ingångslön, tror du inte folk tolkar det som att det är en ingångslön då?

– Nu har vi valt att visa siffrorna så här för att vi vill ha en statistik som var likartad för alla yrkena som vi har beskrivit.

Ingår ersättning för obekväm arbetstid, OB, i den statistik ni fått från SCB?

– Det vet jag inte.

En kort stund efter intervjun ringer Bengt Westman upp och berättar att OB-, jour- och beredskapsersättning ingår i statistiken från SCB.

Kan inte detta bli problem om man jämför yrken med varandra där vissa har till exempel OB och andra inte?

– Ja, vi kanske skulle varit tydligare med hur SCB-statistiken har räknats fram, säger han.

Men sjuksköterskestudenten Maria Löfgren anser inte att OB ska ingå i lönesumman över huvud taget.

–  Det är ju inte grundlön då. Grundlön är det man skriver på för, och där ska inte OB ingå, säger hon.

Vad skulle SKL ha gjort istället tycker du?

– Gå ut med de verkliga siffrorna. Det känns som att de mörkar de låga lönerna.

Enligt Vårdförbundets utredare Per Malmquist utgår förbundets statistik på överenskommen lön, medan SCB tar in uppgifter om vad du faktiskt får i lön. Jobbar du övertid kan du då få en lön som blir högre.

Även Vårdförbundets utredare Per Malmquist tycker att siffrorna blir missvisande om man räknar in OB.

– Det är ju inte schysst, det blir konstigt när man jämför med andra yrkesgrupper. Det vi redovisar är mer rimligt, att man har en överenskommen månadslön. Det som inte är bra är att gå ut med siffror utan att beskriva vad det handlar om. Vi gör en relevant beskrivning av hur det ser ut.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev