Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Statsvetare: Anders Milton sitter på två stolar

Publicerad: 4 september 2018, 07:10

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Han utsågs som oberoende utredare av cancerköerna på Karolinska sommaren 2016. Nu ifrågasätts hans oberoende.


Ämnen i artikeln:

Karolinska institutetKarolinska universitetssjukhuset

I efterdyningarna till de katastrofalt långa köerna till canceroperationer på Karolinska universitetssjukhuset sommaren 2016, utsåg sjukhusledningen Anders Milton till oberoende utredare av hur situationen med de långa köerna hade uppkommit. Anders Milton presenterade sin utredning i våras. Nu berättar Dagens Nyheter, som har granskat Milton, att Miltons ägarskap och engagemang i olika bolag gör att han kan misstänkas för jäv.

Anders Milton är delägare i bolaget Wemind, som har vårdavtal med Stockholms läns landsting inom psykiatrin. Wemind samarbetar också med Ichom kring värdebaserad vård. Ichom i sin tur är grundat av bland andra Boston consulting group, BCG, som har arbetat för att införa konceptet värdebaserad vård på Karolinska, och professor Martin Ingvar, som fick avgå som vicerektor för Karolinska institutet efter en affär kring en it-plattform.

– Det verkar ganska uppenbart att han sitter på två eller flera stolar, samtidigt. Det förefaller inte särskilt lyckat, säger Folke Johansson, professor emeritus i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till Dagens Nyheter. Han ser Miltons bolagskopplingar som problematiska.

– Det är ju så, när det gäller jävsproblem, att man ska undvika att göra något som över huvud taget kan ifrågasättas. Även om det inte kan bevisas eller direkt sägas att han tagit hänsyn, så finns helt klart ett potentiellt intresse för honom att ta hänsyn. Den risken ska han inte utsätta sig för.

Anders Milton säger till DN att han inte har haft någon kontakt med BCG kring värdebaserad vård.

– Aldrig någonsin. Jag har aldrig haft med dem att göra, säger han till tidningen.

Han menar att det Wemind gör gäller värdebaserad ersättning, och inte är samma sak som konceptet på Karolinska. Han säger också till tidningen att han planerar att sälja sina aktier i Wemind och lämna styrelsen.

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev