Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Statsvetare tror inte på sjukvårdspartiet i riksdagen

Publicerad: 25 augusti 2006, 14:08

Kenneth Backgård blir mannen som ska försöka ta sjukvårds­partiet till riksdagen. Men valforskarna tror inte att han har en chans.


Knappt mätbara i opinionsundersökningarna och utan några rikskändisar på valsedeln. Men Kenneth Backgård som i söndags, den 9 april, valdes till partiledare för sjukvårdspartiet, som bildats av sju sjukvårdspartier, tror att han blir riksdagens första sjukvårdspartist efter valet i höst. För det krävs 4 procent i hela riket eller 12 procent i ett län.

- Opinionsundersökningarna inför förra valet underskattade våra siffror kraftigt. Jag tror att 12-procentspärren blir lättare att nå än 4 procent, men även den är fullt realistisk, säger Kenneth Backgård, oppositionslandstingsråd för Norrbottens sjukvårdsparti.  Det fick i valet 2002 drygt 20 procent av lands­tings­rösterna i Norrbottens län.

Men varför vill ni sitta i riks­dagen när det är landstingen som ansvarar för sjukvården?  - Mycket som rör sjukvården bestäms i riksdagen, som olika reformer och utjämningsstöd. Om man inte bara vill sitta och administrera en sittande regerings politik så måste man vara med i riksdagen.

Kenneth Backgård vill inte placera partiet på en höger-vänsterskala utan hävdar att sjukvården är för viktig för att styras av ideologiska dogmer. Men enligt Kenneth Backgård måste sjukvårdens resurser öka till 10 procent av BNP, den högspecialiserade sjukvården förstatligas och psykiatri och tandvård få mer pengar.

Sjukvårdspartiet är stark motståndare till centraliseringen av sjukvården, säger nej till den så kallade stopplagen och anser att det behövs ökad mångfald för att utveckla sjukvården. Samtidigt ska det totala skattetrycket "ses över".

Mer okänt än junilistan  - Det handlar mycket om hur man använder pengarna. Dagens centraliserade sjukvård där alla tänker på samma sätt är inte effektiv, säger Kenneth Backgård.  Sjukvårdspartiet ska arbeta traditionellt med torgmöten, debattartiklar och flygblad inför valet, men budgeten är begränsad. För partier med små kampanjresurser är genomslag i media helt avgörande för att nå framgång, enligt Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Än så länge har det gått trögt.   Mätningar visar att sjukvårdspartiet är mer okänt bland väljarna än både junilistan och feministiskt initiativ, de andra två nya partierna som ställer upp i riksdagsvalet.  - De som känner till partiet tycker varken bu eller bä om det. Men med de siffror som partiet har i dag ser det inte ut att ha en chans att få 4 procent, säger Sören Holmberg.

FOTNOT: De regionala sjukvårdspartier som deltar i satsningen på att komma in i riksdagen kommer ifrån Dalarna, Norrbotten, Gävleborg, Uppland, Västernorrland, Skåne och Stockholm.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News