Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stefan Carlsson nöjd med flytt

Publicerad: 17 juni 2016, 07:23

Apoteket AB:s förre vd gläds åt att Kalmar blir Sveriges nya nav för e-hälsa.


Ämnen i artikeln:

E-hälsomyndigheten

Tidigare vd:n Stefan Carlsson är i dag landshövding i Kalmar län och sitter också i E-hälsomyndighetens styrelse. Han är förstås nöjd att staden blir nya hemmet för myndigheten, men säger också i en intervju med Barometern att flytten måste planeras mycket noga för att inte påverka viktiga it-system.

Annars kan det bli omöjligt att hämta ut läkemedel på apotek, något som hände i april. Då låg recepttjänsten nere i sju timmar på grund av tekniska problem.

– Apoteken har miljontals kundbesök varje år och det här är väldigt viktiga databaser som måste fungera dygnet runt. Därför är det otroligt viktigt hur de hanteras vid en flytt, det får inte uppstå driftstörningar, säger Stefan Carlsson till tidningen.

E-hälsomyndighetens stora databaser håller koll på samspelet mellan olika läkemedel, innehåller elektroniska recept och har uppgifter om högkostnadsskyddet. Var servrarna finns i dag vill myndigheten inte svara på "av säkerhetsskäl".

Stefan Carlsson, som lämnade Apoteket AB efter omregleringen, ser e-hälsa som Sveriges nästa stora exportprodukt. Efterfrågan på säkra lösningar för att utföra egenkontroller och sköta patienter på distans lär öka, spår han.

Relaterat material

E-hälsomyndigheten till Kalmar

Recepttjänsten låg nere sju timmar

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

E-hälsomyndigheten

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News