Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stela astmamasker fungerar dåligt vid behandling av barn

Publicerad: 6 februari 2006, 09:10

Flera av de masker som används vid behandling av små barn med astma fungerar dåligt och riskerar att läcka så mycket att barnen inte får i sig så mycket astmamedicin som de behöver, visar forskare från North Carolina i USA.


Undersökningen, som publiceras i senaste numret av tidskriften Respiratory Care, visar att stora och stela masker antagligen inte är lämpliga när man ska ge astmasteroider till små barn. Maskerna tenderar att läcka och om den stela masken känns obehaglig, kan det bli svårt att få barnet att acceptera behandlingen.

Bruce Rubin vid Wake Forest University Baptist Medical Center i North Carolina, USA, testade sju vanliga masker som används för att ge astmasteroider till små barn. Dessa masker kopplas till en inhalator och sprider sedan astmamedicinen så att barnen lättare kan andas in den. När barnet får masken över ansiktet finns det en del luft kvar i masken.

Forskarna mätte denna mängd luft genom att fylla sju vanliga typer av masker med vatten och sedan sätta dem, med varierande grad av tryck, mot ansiktet på en docka som föreställde ett tvåårigt barn. Dockan "andades" in vattnet och så kunde man mäta volymen vatten som blev kvar.

Masker som passade bra och var mjukare och mer flexibla hade mindre vatten kvar, medan stora och stela masker hade en större mängd. En av maskerna, som passade till inhalatorn Pocket Chamber, var så stel att den inte gick att passa in mot dockans ansikte, oavsett tryck.

Risken med en mask som läcker alltför mycket eller där barnet inte kan få i sig tillräckligt mycket luft är att barnet inte får den mängd astmasteroider som rekommenderats. Forskarna har dock i denna studie inte undersökt hur mycket astmamedicin som barn faktiskt får i sig med hjälp av de olika maskerna.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News