Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stensmyren: Tungt område för sjukvårdsminister

Publicerad: 3 oktober 2014, 08:39

Flera oväntade grepp, säger Läkarförbundets Heidi Stensmyren, om Stefan Löfvens nya regering.


Hon tänker då både på att departementschefen inte ska ha sjukvården på sitt bord och namnet på sjukvårdsministern: Gabriel Wikström.

– Jag känner till honom som SSU-ordförande, men inte ifrån några sjukvårdssammanhang, säger Heidi Stensmyren, ordförande i Läkarförbundet.

Heidi Stensmyren har aldrig träffat honom, men är mer bekant med fackförbundskollegan Annika Strandhäll, nya socialförsäkringsministern och chefen för socialdepartementet.

Ingen av de inom sjukvårdsbranschen förhandstippade namnen finns med på socialdepartementet, konstaterar hon.

– Men det är nog inte så konstigt, trots allt. Den erfarna sjukvårdspolitiska talespersonen Lena Hallengren behövs säkert i riksdagens socialutskott för att få igenom förslag med tanke på regeringens svaga ställning, säger Heidi Stensmyren.

Hon misstänker att områdena folkhälsa, sjukvård och idrott kan bli ett väl tungt ansvarsområde för den nya ”sjukvårdsministern”.

Men själva kopplingen mellan områdena är inte så märklig, tycker Heidi Stensmyren. De handlar alla om hälsa i vid bemärkelse. Hon hade till och med tippat på en särskild folkhälsominister.

I regeringsförklaringen ingår att avskaffa vårdvalet och Lov inom primärvården, något som bland andra Lena Hallengren uttalat sig för långt före valet.

– Det kom inte som någon överraskning. Samtidigt säger Stefan Löfven att han vill verka för en mångfald inom hälso- och sjukvården och att han vill stärka arbetsagarnas villkor.

Relaterat material

Här är vårdens nya ministrar

Så ser den nya regeringen på sjukvården

Ribeiro: ”Bra att ministrarna kommer från olika samhällsområden"

Fler röster om regeringen

Socialstyrelsen tiger om riktlinjerna

Folkhälsomyndigheten har dålig koll på folkhälsoministern

Vårdföretagarna: Slopad Lov ”hårt slag”

Hon vill satsa på klinisk forskning

Jämlik vård viktigast för vårdministern

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev