Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag20.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Steroider overksamma mot vanlig typ av luftrörsinfektion hos barn

Publicerad: 26 juli 2007, 12:39

Behandling med kortikosteroider mot bronkiolit, en vanlig typ av luftvägsinfektion hos barn, är inte effektivare än placebobehandling. Det visar en ny amerikansk studie.


Bronkiolit är en akut virusinfektion i nedre luftvägarna och en av de vanligaste orsakerna till att små barn läggs in på sjukhus. Behandling med kortikosteroider har sedan tidigare använts mot bronkiolit, men det har länge varit tveksamt huruvida detta har någon effekt.

Nu visar en studie som letts av forskare vid University of Utah, USA, att barn som behandlats med glukokortikoider inte tillfrisknade i högre grad än barn som fått placebo. Studien, som publiceras i dagens nummer av tidskriften New England Journal of Medicine, inkluderade 600 barn, vilka var mellan två och tolv månader gamla och som fått diagnosen måttlig eller svår bronkiolit. Barnen lottades att antingen få en enstaka oral dos av glukortikoiden dexametason, eller av placebo. Symtomen undersöktes sedan en timme och fyra timmar efter att behandlingen getts.

När forskarna följde upp hur stor andel av barnen som hade behövts läggas in på sjukhus fann de så gott som ingen skillnad mellan den grupp som fått glukokortikoider och placebogruppen, 39,7 procent jämfört med 41 procent. Bägge grupper hade även fått samma förbättring av de respiratoriska symtomen.

Enligt forskarna finns det nu slutgiltiga bevis för att glukokortikoider, som är vanliga i behandling mot bronkiolit hos barn i USA, inte är en fungerande behandlingsmetod mot sjukdomen. De anser därför att det är nödvändigt att satsa på nya behandlingsalternativ, till exempel ett vaccin mot RSV-viruset, Respiratory syncytial virus, som orsakar majoriteten av alla fall av bronkiolit.

New England Journal of Medicine 2007: 357; 331-339

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev