Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stetoskop ska hjälpa minister lyssna

Publicerad: 26 maj 2015, 09:44

AUSKULTATION Förbundsordförande Heidi Stensmyren gav sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) ett stetoskop så att han skulle få lättare att ”lyssna på professionen”.

Foto: Eva Widman

Jämlik vård, e-hälsa och kompetensfrågor stod i centrum då sjukvårdsminister Garbriel Wikström (S) invigningstalade på Läkarförbundets fullmäktige i dag, tisdag.


Med varma applåder och ett stetoskop med texten ”Lyssna på professionen” tackades sjukvårdsministern efter sitt öppningsanförande på Läkarförbundets fullmäktige på tisdagsförmiddagen.

I talet ringade han in tre områden där staten nu kommer att ta initiativ för att förbättra villkoren för hälso- och sjukvårdens utveckling.

Han aviserade en kommisson för jämlik hälsa, ett initiativ för kompetensförsörjningen och lovade att staten ska ta på sig ledartröjan inom e-hälsoområdet.

Även ersättningssystemen inom sjukvården kommer att bli föremål för en statlig utredning, utlovade Gabriel Wikström.

Löftet att lita på professionen i detta arbete möttes av applåder.

Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren delade därefter ut ett stetoskop som ”arbetsredskap” för detta. Något som möttes av allmän munterhet.

Fullmäktigemötet pågår i två dagar. 136 ledamöter från hela landet deltar. Bland annat ska nya ledamöter till centralstyrelsen väljas och på dagordningen står drygt 40 motioner.

Centralstyrelsen redovisar även sitt uppdrag att utreda möjligheten att återinföra läkareden. Något som diskuterades på fjolårets möte.

Efter att ha gjort internationella jämförelser bedömer styrelsen att ett införande av läkared i Sverige skulle vara komplicerat. Den rekommenderar därför att läkared inte införs.

Relaterat material

De kan ta plats i Läkarförbundets styrelse

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev