lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stiernstedt: Brist på löneutveckling är ett stort problem

Publicerad: 14 mars 2014, 14:34

Göran Stiernstedt, nationell samordnare för ökat resursutnyttjande inom hälso- och sjukvården. Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

Bristen på löneutveckling inom sjuksköterskeyrket är ett större problem än ingångslönerna. Det sade Göran Stiernstedt på en paneldebatt under fredagen.


På agendan för Sjuksköterskans dag 2014, som Dagens Medicin anordnar i Stockholm under fredagen, står en rad olika frågor som rör sjuksköterskeyrkets utveckling och uppdrag i sjukvården.

Dagen inleds av en paneldebatt med bland andra Filippa Reinfeldt (M), sjukvårdslandstingsråd i Stockholm läns landsting, Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet och Göran Stiernstedt, nationell samordnare för ökat resursutnyttjande inom hälso- och sjukvården. De diskuterar bland annat vad bristen av specialsjuksköterskor beror på och hur kompetensen ska tas tillvara.

I slutet på debatten släpps publiken in. En intensivvårdssjuksköterska kritiserar Filippa Reinfeldt och påstår att hon inte vågar lyfta frågan om lönerna. Han frågar: ”Varför tar ni inte ett större ansvar för att få upp lönerna?”.

– Vi tar ett stort ansvar och satsar på olika områden som exempelvis barnmorskor. Där ska den närmsta enhetschefen kunna ge extra ersättning, säger Filippa Reinfeldt.

Sjuksköterskan utbrister ”En ingångslön på 22 000 kronor är inte rimligt!”, vilket resulterar i en spontan applåd från övrig publik.

– Det finns olika uppfattningar om vad man ska lägga krut på. Vissa säger att det är att få upp lägstalönerna, medan andra vill ha mer av en trappa där specialutbildade ska få en högre lön. Det gäller att lyssna på båda och göra avvägningar, svarar Filippa Reinfeldt.

Ytterligare en sjuksköterska lägger sig i debatten och ifrågasätter om det i framtiden är tänkt att fler arbetsuppgifter ska läggas på sjuksköterskan utan att lönerna höjs. Han avslutar: ”Vi ska inte göra det läkare gör gratis”.

Göran Stiernstedt besvarar frågan.

– Bristen på löneutvecklingen är ett större problem än ingångslönen. Ja, vi måste betala mer men jag tror ändå att man kan spara mer pengar.

På flera olika håll i landet har barnmorskor och sjuksköterskor börjat göra uppror mot arbetsvillkor och låga löner. Under fredagen diskuterar företrädare till Barnmorskeupproret och initiativtagare till ”Inte under 24 000” vad upproren har gett för effekt och vad nästa steg blir.

– Det vi gör är att vi går på arbetsintervjuer och tackar artigt nej om vi inte får en lön på minst 24 000 kronor. Vi börjar se en löneförändring i Stockholm och vi kommer att fortsätta på samma linje, säger Martin Höjman, talesperson för ”Inte under 24 000”.

Ett svårt men viktigt beslut som de båda grupperna tvingades ta var om patienterna skulle bli skrämda. Martin Höjman menar att problem skapas om man inte pratar om bristerna.

– Problematiken måste komma till ytan, folk får bli rädda, säger han.

MICAELA TORESSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev