Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stiftelse vill länka ihop den akademiska forskningen med industrin

Publicerad: 27 januari 2014, 14:01

Stiftelsen Forska Sverige vill se ett förtätat samarbete mellan sjukvård, akademisk forskning och näringsliv.


Läkemedelsföretagens ansökningar om nya läkemedel till Läkemedelsverket har halverats mellan 2004 och 2012. Det är ett av de skäl som stiftelsen Forska Sverige anger för att den vill se en ny strategi för life science. Som life science definierar stiftelsen ”medicinsk forskning och dess tillämpningar med syfte att skapa medicinska framsteg, industriell utveckling och bättre hälsa”.

I dag, måndag, presenterar Forska ett antal förslag för en sådan strategi. Forskas generalsekreterare Anna Nilsson Vindefjärd anser att sjukvården, den akademiska forskningen och näringslivet bör knytas närmare varandra och hon hoppas att regeringen ska prioritera den frågan.

– Man kan se att det finns goda intentioner i forskningspropositionen, men de är begränsade till forskning och innovation. Om man inte tar med användningen av forskningen missar man systemtänkandet, säger hon till Dagens Apotek.

Bland annat vill Forska att regeringen ska ställa krav på universitetssjukhusen att de ska ha en forskningsstrategi, kombinationstjänster på alla nivåer, kliniska prövningar, infrastruktur för klinisk forskning och implementering av ny kunskap inom vården.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev