Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Stigande läkemedelskostnader i primärvården

Publicerad: 29 April 2008, 12:44

Läkemedel mot reumatism, diabetes och cancer står för den största ökningen av landstingens kostnader för preparat inom högkostnadsskyddet. Det visar ny statistik från Läkemedelsförmånsnämnden, LFN.


Landstingens kostnader för läkemedel inom öppenvårdens högkostnadsskydd steg med 4 procent under det första kvartalet i år jämfört med motsvarande period i fjol, skriver LFN i ett pressmeddelande. Totalt uppgick kostnaden till 5 miljarder kronor. Utgifterna för reumatikermedel ökade med 17 procent och stannade på 365 miljoner kronor.

Inom några läkemedelsområden faller landstingens kostnader. Trots att användningen av magsyramedel steg, så föll kostnaderna för dessa medel inom läkemedelsförmånen med 12 procent. En förklaring är att priskonkurrensen är hård mellan protonpumpshämmare, som dominerar detta område.

Det är stora skillnader i hur kostnaderna för läkemedel inom högkostnadsskyddet har utvecklats i olika delar av landet under det första kvartalet. I Västmanland är kostnadsökningen dubbelt så stor som rikssnittet, 8,3 procent. I botten återfinns Västerbotten och Jämtland, som fått minskade kostnader med 0,3 respektive 0,7 procent.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev