Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

"Stina får vara på akuten, Kalle får operera"

Publicerad: 5 februari 2014, 08:39

– Det räcker inte att visa upp att man har lika många kvinnliga ST-läkare som manliga – de måste få operera också och släppas in av dem som bestämmer.


Det säger en kvinnlig ST-läkare på en kirurgklinik i södra Sverige som vill vara anonym i Dagens Medicin, men vi kan kalla henne Johanna. Hon och hennes kvinnliga kolleger talar nästan varje vecka om den diskriminering de upplever i förhållande till de manliga ST-läkarna. Men de vågar inte lyfta frågan av rädsla att bli ännu mer förbigångna. De väljer sätt att hantera det, säger Johanna.

Hon beskriver hur det på hennes klinik, liksom inom alla opererande specialiteter, handlar om ett mäster-lärlingssystem där man som ST-läkare är helt beroende av överläkarna. De väljer vem de ska lyfta och puffa fram.

Diskrimineringen är subtil, hon och hennes kolleger upplever att män väljer män.

– Stina får vara på akuten eller mottagningen, Kalle får operera. Sedan säger man att Kalle är mer kompetent och bättre på att operera. Och varför det? Jo, han har ju fått operera. Det är viktigt att se till att alla får en likvärdig ST-utbildning.

– Man får kronprinsar men behöver få in kronprinsessor också, säger Johanna med eftertryck.

De kommentarer som fälls och vilka som väljs ut, visar att vissa överläkare anser att kvinnor inte är lämpliga som kirurger, anser hon.

– Det är en attityd- och ledarskapsfråga. Det anses fint att ha hälften kvinnliga och hälften manliga ST-läkare men det ska man inte slå sig för bröstet för utan titta på hur representationen ser ut på överläkarnivå, säger Johanna.

Hon nämner också betydligt handgripligare trakasserier. Yngre kvinnliga AT-läkare ska ha pressats upp mot väggen av överläkare och ombetts redogöra för sina sexuella preferenser.

– Den som utsätts för det vill inte sabba sina framtida referenser och ofta sker det med chefernas goda minne. En duktig kirurg kommer undan med sånt.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev