Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stockholm avbryter miljardupphandling av it

Publicerad: 17 december 2019, 10:54

För få anbud uppfyller kraven. Regionstyrelsen har därför beslutat att avbryta den pågående upphandlingen av Framtidens vårdinformationsmiljö.


Ämnen i artikeln:

Region Stockholm

Skälet som anges är bristande konkurrens.

– Det har kommit in anbud till och med slutet av november och när vi har granskat dem är det för få som uppfyller våra obligatoriska krav, säger Stefan Schildt, it-direktör vid Region Stockholm till Dagens Medicin.

Han vill inte gå in på vad som är ”för få” eller det totala antalet anbud då hela upphandlingen fortfarande omfattas av sekretess. Tanken är att regiondirektören nu ska komma in med ett uppdaterat förfrågningsunderlag för en ny upphandling.

Kan regionen justera hur mycket uppdraget är värt i den nya upphandlingen?
– Nu ska vi titta på hela kravställningen naturligtvis. Men vi har den budget och det uppdrag vi har. Vi har inte fått i uppdrag att upphandla något annat utan syftet är detsamma.

Men om ni ställer samma fråga en gång till lär ni väl få samma svar, är det inte läge att justera något?
– Jag kan inte kommentera kravställningen i detalj utan att gå in på vad den består av. Det är väldigt mycket av det här som fortfarande omfattas av sekretess. Men vi tror ändå att vi med den här åtgärden kan få in fler anbud nästa gång.

Region Stockholm hade räknat med att fatta ett tilldelningsbeslut under första kvartalet 2020 men enligt Stefan Schildt blir det nu framflyttat tre till sex månader, givet att det kommer in anbud i den nya upphandlingen.

Kommer den förseningen att påverka hälso- och sjukvården?
– Nej, det överordnade för oss är att hälso- och sjukvården till slut får ett system som är en bra helhetslösning och som vi kan leva med långsiktigt. I det sammanhanget är den här förseningen inte det stora problemet.

Så det är inga system som är i drift nu som inte kommer att uppdateras i väntan på Framtidens vårdinformationsmiljö?
– Det är klart att vi så fort som möjligt vill ha ett nytt system på plats, men det får inte ske till priset av att det nya systemet inte är det bästa möjliga.

Stefan Schildt kan inte heller ge ett svar på när ett nytt system kan vara i drift, då det delvis beror på vilket system som regionen i slutändan väljer och hur systemleverantörens arbetsprocesser ser ut.

– Det vi vet är att en sådan här införandeprocess i sig är ganska lång, säger Stefan Schildt.

Framtidens vårdinformationsmiljö

Den totala budgeten för programmet Framtidens vårdinformationsmiljö omfattar 2 200 miljoner kronor, enligt tidigare beslut i det tidigare landstingsfullmäktige.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Region Stockholm

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev