Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stockholm ger upp om barnhjärtkirurgi

Publicerad: 6 februari 2008, 12:35

Det blir ingen dragkamp om vilka sjukhus som ska bedriva så kallad rikssjukvård inom barnhjärtkirurgi.


Lund och Göteborg sitter därmed säkra, då Stockholms läns landsting nu gett upp tanken på att operera barnhjärtan.

Strax före jul presenterade Rikssjukvårdsnämnden sin definition av rikssjukvård inom området barnhjärtkirurgi. Rikssjukvårdsnämnden ska bestämma var vissa typer av högspecialiserad sjukvård ska bedrivas och de sjukhus som är intresserade måste lämna in en ansökan till nämnden.

I december sade Peter Graf, som då var chef för barndivisionen vid Karolinska universitetssjukhuset, att Stockholms läns landsting borde överväga att ansöka om att få bedriva barnhjärtkirurgi. Han såg det som ett problem att barn som föds i Stockholm måste skickas i väg för att bli opererade.

I dag bedrivs barnhjärtkirurgi endast på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och Universitetssjukhuset i Lund. En ansökan från Stockholm skulle vara en utmaning mot dessa sjukhus eftersom rikssjukvård bara ska ges på ett litet antal platser.

Men nu klargör Henrik Almkvist, chefläkare i Stockholms läns landsting, att någon ansökan om att få utföra barnhjärtkirurgi inte kommer att lämnas in.

– Vi kommer inte att ansöka om att få utföra barnhjärtkirurgi. Vi skulle kunna bygga upp en verksamhet med bra kvalitet men det skulle kräva mycket resurser. Fast när nya Karolinska står klart 2013 till 2015 kan frågan bli aktuell igen, säger Henrik Almkvist.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev