söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stockholm höjer beredskap för vårdsökande flyktingar

Publicerad: 12 juni 2009, 13:33

Nu höjer Stockholms läns landsting beredskapen för att kunna ta emot patienterna från Flyktingmedicinskt centrum från och med måndag.


Tidigare i veckan kom beskedet att Stockholms läns landsting avslutar sitt samarbete med hårt kritiserade Flyktingmedicinskt centrum, FMC. Formellt löper avtalet ut vid midnatt i dag, fredag.

Samtidigt vidtar landstinget en rad åtgärder för att kunna ta emot patienterna från FMC:s mottagningar i Rissne, Fittja och Södertälje.

På måndag morgon ska anställda från landstinget hämta remissvar, provsvar och uppgifter om tidsbokningar från FMC. Särskilt utsedd personal kommer att sortera upp materialet och fördela det mellan landstingets egna vårdcentraler. Sedan kallas patienterna till inbokade besök på vanligt sätt.

Fem vårdcentraler får ett särskilt ansvar för att hantera hälso- och stödsamtal för asylsökande. Dessutom har Sachsska barnsjukhuset och Astrid Lindgrens barnsjukhus åtagit sig att höja beredskapen. Arbetet med att översätta informationen om förändringarna till de tio vanligaste flyktingspråken i Stockholms län pågår också.

– Den här lösningen kommer att förbättra patientsäkerheten avsevärt, även om det kan ta en tid innan alla rutiner finns på plats. Man för ju komma ihåg att det här är en typ av vård som utförs varje dag på vårdcentralerna, säger Henrik Almkvist, chefläkare vid landstingets hälso- och sjukvårdsförvaltning, i ett pressmeddelande.

Relaterat material

FMC slår tillbaka mot kritik

Kritiserad flyktingmottagning förlorar avtal med landsting

Hårt kritiserad flyktingvård har gjort mångmiljonvinster

Socialstyrelsen kritiserar Flyktingmedicinskt centrum

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev