Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stockholm i topp i miljöranking

Publicerad: 19 februari 2013, 16:05

Landstingen borde bry sig mer om miljön, menar representanter för tidningen Miljöaktuellt som har rankat landets landsting ur ett miljöperspektiv.


Det är stora skillnader mellan landstingen när det gäller miljöarbete. Det visar en rankning som Miljötidningen Miljöaktuellt har gjort.

De mest ambitiösa landstingen kan vara klimatneutrala inom ett decennium, skriver Mikael Salo, chefredaktör för Miljöaktuellt, och Jesper Gunnarsson, miljöjournalist på samma tidning, i en debattartikel i Dagens Samhälle.

Samtidigt finns det andra viktiga faktorer att ta hänsyn till, som till exempel antibiotikaresistens, läkemedlens miljöpåverkan och att få bort farliga ämnen i varor som landstingen använder.

Men få landsting är förberedda på klimatförändringens effekter, skriver artikelförfattarna:

Katastrofplaner finns, men det är skillnad på flygplanskrascher och värmeböljor. Slår extremvärmen till i sommar lär många hinna dö i onödan innan landstingen identifierar situationen som en katastrof och återkallar anställda från deras semestrar.

Kopplingen mellan hållbarhetsfrågor och landstingens verksamhet är naturlig, menar artikelförfattarna. Detta för att effekterna av en sämre miljö får direkta konsekvenser för hälso- och sjukvården. Dessutom har många landsting ansvar för kollektivtrafik, vilken har en stor betydelse för miljön.

Rätt satsningar leder till bättre miljö och hälsa, och kan sannolikt räknas hem i kronor och ören i skattefinansierade budgetar , enligt debattartikeln.

I toppen av tidningens lista ligger Stockholms läns landsting, följt av Landstinget i Värmland, Landstinget i Kalmar län och Västra Götalandsregionen. De två sista delar på tredje plats.

I botten finns Västerbottens läns landsting.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News