Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stockholm öppnar för patienter från andra landsting

Publicerad: 15 maj 2014, 10:51

Allt fler landsting öppnar nu gränserna för fritt val av vårdcentral mellan landstingsgränserna. Stockholm och Västra Götaland har avtal på gång om detta med sina grannlandsting.


Patienter från Uppsala, Sörmland och Västmanland ska, från den 1 juli, kunna lista sig på vårdcentraler i Stockholmsområdet, och vice versa. Beslut om ett avtalsförslag fattas i hälso- och sjukvårdsnämnden den 20 maj.

I fjol fick vårdcentraler i Stockholm ta emot 7 900 besök av invånare från Uppsala, Sörmland och Västmanland.

Tidigare diskuterades att gränserna även skulle öppnas till Örebro, Gävleborg och Dalarna. Men dessa landsting har tackat nej till ett sådant samarbete med Stockholm.

Även i Västra Götalandsregionen och Värmland finns ett avtalsförslag som öppnar för invånarna att fritt välja vårdcentral över landstingsgränserna. Detta tas upp för beslut i hälso- och sjukvårdsutskottet den 21 maj.

Flera landsting har sedan tidigare avtal med varandra som gör det möjligt för patienter att lista sig på vårdcentraler utanför hemmalandstinget.

Exempelvis öppnade landstingen i Västmanland och Sörmland för detta den 1 januari 2013 och invånarna i Kalmar, Jönköping och Östergötland kan välja vårdcentral i annat landsting inom den sydöstra sjukvårdsregionen.

Möjligheterna att välja vårdgivare fritt ligger i linje med förslagen i patientmaktslagen, som kan komma att träda i kraft nästa år. Enligt den ska landstingen ha ett gemensamt ansvar för patienter som söker primärvård och öppen specialistsjukvård.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev