Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stockholm överklagar beslut om datasäkerhet i e-tjänst

Publicerad: 18 juni 2010, 11:30

Beslutet att begränsa åtkomsten till Mina vårdkontakter överklagas. Stockholms läns landsting vill ha prövat om uppgifterna i tjänsten är att betrakta som patientuppgifter.


Via Mina vårdkontakter på internet kan patienter kontakta sjukvården, exempelvis beställa tid på vårdcentralen eller förnya recept.

De flesta som använder tjänsten loggar in med personnummer och lösenord. Men detta räcker inte. Efter att ha granskat Stockholms läns landstings tjänst Mina vårdkontakter beslutade Datainspektionen i maj att stoppa möjligheten till enkel inloggning i systemet.

Identifieringen av patienten anses för osäker, särskilt med tanke på åtkomsten till patientuppgifter, enligt myndigheten.

Nu överklagar landstinget beslutet.

– Vi vill att förvaltningsrätten tar ställning till om de uppgifter som patienten når via e-tjänsten verkligen är patientuppgifter. Vi tycker inte att det är det som det är frågan om, säger Kim Nordlander, chef för Mina Vårdkontakter.

Hon tycker att detta är särskilt viktigt inför framtiden då e-tjänsterna för patienter planeras att bli fler. Bland annat ska patienter få tillgång till sina journaler.

– Inför detta måste vi ha prövat vad som menas med patientuppgifter, säger Kim Nordlander.

Bara i Stockholm har Mina vårdkontakter 200 000 användare. Av dessa gör två tredjedelar sin inloggning med personnummer och lösenord. De övriga har den säkrare e-legitimationen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev