Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stockholm snart på fötter efter datorintrång

Publicerad: 9 mars 2015, 06:48

NY VERSION Fler hundra datorer påverkades. Men landstinget vet inte vad som hände, vem som gjorde det eller vad det har kostat.


Under fredagen tvingades flera hundra av landstingets anställda att vara hemma från jobbet sedan en virusattack upptäckts och flera filer gjorts oåtkomliga. Under helgen har nästan alla datorer gåtts igenom och nu är de anställda tillbaka på jobbet.

– Under dagen så återställer vi miljön, säg att det fungerar som vanligt i morgon, säger Anders Nyström, biträdande förvaltningschef i Stockholms läns landsting, till Dagens Medicin på måndagseftermiddagen.

Anders Nyström förklarar att det rör sig om ”administrativa datorer med administrativa dokument” och några patientuppgifter ska inte ha varit åtkomliga för angriparna.

– Sedan kommer vi att bevaka it-miljön lite extra noga under den närmaste tiden för att se till att ingenting händer, eller att det finns några kvarlevor av någonting. Men bedömningen är att det inte gör det, säger han.

Back up-lösningen har, enligt Anders Nyström, fungerat bra och inget material som är viktigt för landstinget har gått förlorat även om enstaka medarbetare kan ha förlorat filer i samband med att datorerna installerades om.

Efter att det akuta skedet är avklarat ska det göras en händelseanalys av angreppet.

– Just i dag kan jag inte säga vad som hänt. Vi vet att det var ett ransomware, alltså att de ville ha betalt för att låsa upp filerna, säger Anders Nyström och understryker att det aldrig har varit aktuellt för landstinget att betala utpressare och att det direkt gjordes en polisanmälan.

Om det sedan hittas en skyldig och om det kan leda till rättsliga konsekvenser vågar han inte ha någon uppfattning om i nuläget.

Går det att uppskatta hur mycket det här har kostat?

– Njae, kanske efteråt, men det är ingenting vi ägnar tid åt just nu. Vi vet inte riktigt omfattningen av det heller vad det gäller tidsåtgången.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev