tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stockholm sparar pengar på förbrukningsvaror

Publicerad: 1 september 2005, 06:36

Nu tar Stockholms läns landsting ett fastare grepp om sina inköpskostnader. Genom större upphandlingar, striktare ramavtal och en begränsning av antalet artiklar ska kostnaderna minska med 200 miljoner kronor per år.


Det är minskade skatteintäkter och ökade kostnader som gör att landstinget nu tar ett hårdare tag om sina utgifter. Totalt upphandlar Stockholms läns landsting varor och tjänster för 28 miljarder kronor per år.

Den största enskilda posten, 8 miljarder kronor, är vårdupphandlingar av privat primärvård och slutenvård. Men det är upphandlingen av de vardagliga förbrukningsvarorna som nu står i fokus för besparingarna.

Minskar antalet leverantörer  Målet är att kraftigt minska antalet leverantörer och att de leverantörer som landstinget behåller får en betydligt större volym. I princip handlar det om alla typer av förbrukningsvaror som används på sjukhusen, som läkemedel, stentar, handskar, suturer, dialysmaterial och IT-utrustning.

- Vi har analyserat hur upphandlingarna sker i dag och hur ramavtal utnyttjas. Vi kan se att det går att göra en hel del besparingar ganska enkelt genom att vi uppträder mer enat, gemensamt inom landstinget, med effektivare och bättre referensgrupper, säger Per Dahlgren, upphandlingsdirektör vid Stockholms läns landsting.

En årlig besparing på 200 miljoner kronor ser han som ett realistiskt mål som landstinget kan uppnå ganska lätt.

- Det här är en hjälp för sjukvården att klara stora besparingskrav. Vi räknar dock med att det får fullt genomslag först om ett par år, när de gamla avtalen gått ut, säger han.

Stockholms läns landstings tidigare stora budgetunderskott är borta och 2004 hade landstinget en vinst på 905 miljoner kronor. I år är prognosen en vinst på 770 miljoner.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev