Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stockholm tros ha passerat virustoppen

Publicerad: 21 april 2020, 12:47

Flygbild över Sollentuna och Kista i Stockholm.

Foto: Getty images

Toppen av virusspridningen är nådd i Stockholm och nu förväntas färre fall per dag, enligt Folkhälsomyndighetens analys. Samtidigt rapporteras att 1 765 personer i Sverige har avlidit i sviterna av covid-19, en ökning med 185 personer det senaste dygnet.


Ämnen i artikeln:

FolkhälsomyndighetenSocialstyrelsen

– Det har varit helg och nu kommer ett större antal fall in samma dag, men egentligen är de utspridda på många dagar bakåt, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten på myndigheternas dagliga pressträff.

Totalt har 15 322 personer bekräftats smittade av coronaviruset i Sverige.

Ser man på ett rullande medelvärde på sju dagar kan man se att kurvan av smittade börjar plattas ut, säger Wallensten.

– Man kan se att den ligger ganska platt, säger han.

Antal personer som intensivvårdas har inte rört på sig heller, noterar han.

Enligt beräkningar som Folkhälsomyndigheten har genomfört kan en tredjedel av Stockholms läns invånare ha burit på viruset den 1 maj.

– Vi har kommit fram till att flest nya fall i Stockholm inträffade 15 april. Alltså redan för en knapp vecka sedan var toppen nådd enligt den här modellen. Sedan kan vi förvänta oss färre fall per dag, säger Anders Wallensten.

Det innebär dock inte att man ska pusta ut i Stockholm, säger han.

– Tillsammans kan vi bromsa smittan. Och vi måste fortsätta göra det, även om det känts som vi nått platån. Det ökar inte längre, men det innebär inte att det inte blir mycket smittspridning. Enligt modellen är två tredjedelar fortfarande osmittade och kan smittas.

Anders Wallensten får sedan en fråga om att Danmark kan komma att tillåta folksamlingar på upp till 500 personer i maj och om det finns några sådana planer i Sverige.

– Inte i nuläget. Vi har inga planer på det. Vi tittar på när det kan vara aktuellt med lättnader, säger Anders Wallensten.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev