Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stockholm vill aktivera krislägesavtal

Publicerad: 2 april 2020, 17:11

Landstingshuset på Kungsholmen, Stockholm.

Foto: Region Stockholm

Region Stockholm har fattat beslut om att begära att krislägesavtalet aktiveras hos Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.


Ämnen i artikeln:

Region StockholmSKRDet nya coronavirusetIntensivvård

Enligt ett pressmeddelande från den blågröna koalitionen fattades beslutet av regionstyrelsen vid sextiden på torsdagskvällen och gäller de medarbetare som arbetar i regionens intensivvårdsverksamhet. Regionen fortsätter också att rekrytera personal.

Finansregionrådet Irene Svenonius (M) uppger att det är två skäl som ligger bakom regionens beslut att ända intensivvårdspersonalens villkor.

– Både för att de kommer att behöva arbeta väldigt mycket mer i veckorna eller månaderna framför oss och ska ha motsvarande ersättning för den uppoffring de gör för alla. Vi gör också det för att sjukvården ska ha ytterligare möjligheter att stärka upp bemanningen inom intensivvården vilket gör att vi kan öppna ännu fler iva-platser när behovet ökar, säger hon i pressmeddelandet.

På en pressträff på torsdagskvällen sa Region Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson att han hoppades att fältsjukhuset i Älvsjö kunde öppna och ta emot patienter redan till helgen.

– De kommer att öppna successivt och i en första fas ha 140 patienter som kan ökas ytterligare till 600 patienter. Vi ser över möjligheterna att kunna öka ännu mer än så, sa Björn Eriksson, enligt TT.

Relaterat material

Region Stockholm kan återkalla semester innan krislägesavtal aktiveras

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev