Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stockholms läkare rasar över uppsagda jouravtal

Publicerad: 4 oktober 2006, 13:23

Stockholms läns landsting har sagt upp samtliga jouravtal med den lokala läkarföreningen, något som fått läkarna att gå i taket. Nu uppmanar fackliga förtroendemän sina medlemmar att inte anmäla sig till jour och beredskap.


I samband med att gällande arbetstidsregler från och med årsskiftet måste anpassas till  EU  :s arbetstidsdirektiv vill Stockholms läns landsting även se över jour- och beredskapsverksamheten för läkare. En diskussion har förts mellan fack och arbetsgivare i över ett år. Men landstinget säger sig nu ha tröttnat på att inget händer och sade den 1 oktober upp samtliga lokala jouravtal med Stockholms läkarförening. Med tre månaders uppsägningstid upphör nuvarande avtal att gälla vid årsskiftet.

Ett dokument med riktlinjer över vad landstinget vill se över när nya avtal sluts har gått ut från landstingsstyrelsens förvaltning. Bland annat vill landstinget få möjlighet att förlägga ordinarie arbetstid för läkare även på lördagar, söndagar och helgdagar. Landstinget vill också minska det i dag stora antalet avtal med lokala avvikelser till tre eller fyra för att täcka landstingets olika verksamheter.

– Vi började jobba med de här arbetstidsfrågorna i augusti förra året, och har från start haft som utgångspunkt att det nödvändiga förändringsarbetet ska ske i samverkan med de fackliga företrädarna. Och ingenting har hänt. Nu måste vi helt enkelt komma i gång, och därför skärper arbetsgivarsidan tonen betydligt, säger Lars Dahlberg (s), personallandstingsråd i Stockholms läns landsting fram till den 7 november, då alliansen tar över styret.

Stor upprördhet i verksamheten
Att ingenting har hänt från fackets sida är något som Thomas Flodin, ordförande för Stockholms läkarförening, upprört vänder sig emot.

– De man föraktfullt säger inte har gjort någonting är alltså våra lokala verksamhetschefer. Två gånger har det gått ut direktiv att jobba med den här frågan, men i stället för att respektera det som sägs ute i verksamheterna när man sen får tillbaka beskrivningar av verkligheten så sätter landstinget tydligen på sig hårdhandskarna. Det tycker inte vi är en särskilt konstruktiv metod, säger Thomas Flodin.

Även ute i de olika verksamheterna är upprördheten stor bland läkarna sedan jouravtalen nu sagts upp. Mikael Rolfs är ordförande för Karolinska universitetssjukhusets läkarförening.

– Arbetsgivaren vill tydligen att mina medlemmar ska skriva upp sig för att gå jour efter nyår utan att veta vad de får betalt. Det tycker jag är oacceptabelt, säger han.

Mikael Rolfs berättar också att ett stort antal medlemmar har hört av sig till honom och undrat vad det är som gäller nu när avtalen sägs upp, något han uppgivet inte säger sig kunna svara på.

– Det enda jag kan säga till de medlemmar som hör av sig är: Gå inte jour om du inte är beordrad att göra det. Om man inte vet vad man får betalt kan inte jag se någon anledning att anmäla sig till att gå och jobba. Då får arbetsgivaren beordra oss till det, säger Mikael Rolfs.

Förhandlingar ska inledas
Göran Stiernstedt, biträdande landstingsdirektör, har svårt att förstå läkarnas upprördhet.

– Jag ser ingen dramatik i att vi sagt upp avtalen. Det intressanta är väl vad som står i de nya avtalen, och för att få till några sådana måste vi ju säga upp de gamla, säger Göran Stiernstedt.

Förhandlingar ska nu starta mellan läkarföreningen och landstinget om nya avtal. Om ingen överenskommelse nåtts då det tidigare avtalet upphör vid årsskiftet är den gängse metoden, enligt landstingets personaldirektör Eva Dannert, att nuvarande avtal förlängs till dess att nya har slutits.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev