Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stockholms läns landsting backar om sjukhusmaten

Publicerad: 19 maj 2009, 06:51

Stockholms läns landsting backar om sjukhusmaten

Foto: Foto: Photos.com

Stockholms läns landsting gör en paus i den omdiskuterade processen med att gå över till färdigförpackad mat på sjukhusen.


Sedan den 1 april i år serverar Karolinska universitetssjukhuset i Solna/Huddinge och Södertälje sjukhus färdigförpackad mat från företaget Sodexo. Tanken var att samma system skulle införas på Södersjukhuset i Stockholm, men nu backar beslutsfattarna.

I går, måndag, ställdes ett informationsmöte för Södersjukhusets personal in.

– Det var tänkt som ett avstamp för fas två, men nu saktar vi ned tempot. När det har blivit en så stor diskussion kring det här måste vi ta det på allvar. Vi måste vänta på utvärderingen av fas ett, säger biträdande finanslandstingsrådet Maria Wallhager (fp) till Svenska Dagbladet.

Bakgrunden till beslutet är en serie avslöjanden i just Svenska Dagbladet. Bland annat har det visat sig att de nya matförpackningarna ofta exploderar vid uppvärmningen och att många patienter inte tycker om maten.

Ett tredje problem är misstanken om att det begicks formella fel när Sodexo fick uppdraget. Nu planerar Stockholms läns landsting att beställa en oberoende granskning.

– Vi vill att någon ska titta på hur vi jobbat. Jag är övertygad om att alla anställda gör sitt bästa. Men vi är bara människor och misstag begås, säger landstingsdirektören Mona Boström till Svenska Dagbladet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev