Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stockholms läns landsting satsar på barnsjukvård och närakuter

Publicerad: 27 oktober 2005, 13:00

Fler närakuter, kortare nattarbetstid och ökade resurser till cancer- och barnsjukvården. Det är en del av innehållet i det budgetförslag som Stockholms läns landsting presenterade i dag, torsdag.


Budgeten för 2006 är den fjärde och sista som den rödgröna majoriteten i Stockholms läns landsting lägger fram under denna mandatperiod. Finanslandstingsrådet Ingela Nylund Watz (s) beskriver budgetförslaget som offensivt och välfärdsinriktat.

- Nu när vi har städat upp i ekonomin kan vi göra flera viktiga satsningar som kommer att stärka hälso- och sjukvården, säger hon.

Landstinget räknar med ett överskott på 431 miljoner kronor under nästa år. Samtidigt kommer resurserna till hälso- och sjukvården öka med totalt 667 miljoner kronor. 73 miljoner kronor kommer att tillföras för att landstinget ska klara att uppfylla vårdgarantin. 45 miljoner ska satsas på barnsjukvården, bland annat i form av avgiftsfri barnsjukvård och utökad beställning av vård vid Astrid Lindgrens barnsjukhus. Cancervården ska förstärkas genom satsningar inom bröstcancervården, robotkirurgi och nya läkemedel. Bland vårdsatsningarna finns också fler närakuter, äldreteam och hälsosamtal för personer som är över 75 år.

När det gäller personalen vill majoriteten skjuta till 12 miljoner kronor, vikta för arbetsmiljö och friskvårdssatsningar. Dessutom ska nattarbetstiden för personal inom sjukvården minskas med två timmar per vecka.

- Det här ser vi som en kvinnosatsning, eftersom 80 procent av dem som jobbar inom sjukvården är ju kvinnor, säger sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Sevefjord (v).

Trots att landstingsmajoriteten räknar med ett rejält överskott ligger det kritiserade sparkravet på Karolinska universitetssjukhuset kvar. Sjukhuset tilldelas 140 miljoner kronor i form av driftsbidrag för 2006. Men fortfarande ska sjukhuset spara 100 miljoner kronor under nästa år.

Reaktionerna från oppositionen lät inte vänta på sig. Enligt oppositionslandstingsrådet Birgitta Rydberg (fp) innehåller budgeten felsatsningar, till exempel i form av närakuter i stället för fler husläkare och distriktssköterskor. Dessutom ifrågasätter hon att Karolinska universitetssjukhuset ska spara ytterligare.

- Karolinska universitetssjukhusets brutala nedskärningar kommer att fortsätta även under 2006. Hur många medicinskt ansvariga ska behöva sluta i protest innan den rödgröna majoriteten tar oron för den medicinska kvaliteten och patientsäkerheten på allvar, säger Birgitta Rydberg i en kommentar.

Stig Nyman, oppositionslandstingsråd och gruppledare för kristdemokraterna, är kritisk till att de ökade resurserna till sjukvården inte har kommit tidigare.

- Det osar valfläsk i vänstermajoritetens budget för valåret 2006. Jag kan för mitt liv inte förstå varför patienter med stora vårdbehov ska behöva invänta ett valår för att nödvändiga reformer genomförs, säger han.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev