Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stockholmssjukhus får tillstånd att ta emot privata patienter

Publicerad: 16 maj 2008, 14:36

Kusten är klar. Nu får Capio S:t Görans sjukhus ta emot privata försäkringspatienter. I dag beslutades även att privata vårdgivare ska släppas in på de offentliga Stockholmssjukhusen.


För Capio S:t Görans sjukhus är beskedet från den borgerliga alliansen i Stockholms läns landsting efterlängtat. Sjukhuset har länge arbetat för att åter få ta emot privatfinansierade patienter och stryka den klausul i vårdavtalet som har förbjudit det.

Men dagens beslut innebär inte att privata försäkringspatienter kommer att vallfärda till sjukhuset på Kungsholmen i Stockholm. Enligt informatören Anders Persson fyller landstingets beställningar upp kapaciteten under överskådlig tid.

– Och det är ju det vi vill. Däremot vill vi ha möjlighet att ta emot privata patienter om det skulle bli kapacitet över och inte stå med tomma lokaler, säger han.

Vice vd PA Dahlberg har tidigare sagt till Dagens Medicin att det kommer att handla om all elektiv vård som sjukhuset behärskar, främst ortopedi. Se nr 50/07.

I framtiden kan han även tänka sig urologisk kirurgi och cancerbehandlingar under förutsättning att efterfrågan och överkapacitet finns. De som betalar för vården själva förväntas utgöra en liten del, mindre än 5 procent av alla patienter.

Som Dagens Medicin tidigare berättat ska även de offentliga sjukhusen i Stockholm öppnas för privata vårdgivare, se nr 9/08 och 20/08. Idag beslutades att sjukhusen ska få hyra ut tomma lokaler till privata vårdgivare och sälja eventuell överkapacitet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev