måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stöd för att provfuskare får behålla poäng

Publicerad: 1 juni 2020, 06:21

Den som fuskat sig till en studieplats på högskola bör få behålla sina poäng, föreslog regeringens utredare.
Och det ser ut som att förslaget har ett ganska brett stöd. Men ett par universitet och studentföreträdare säger bestämt nej.

Ämnen i artikeln:

Lunds universitetGöteborgs universitetStockholms universitetUppsala universitetUmeå universitetÖrebro universitetLuleå tekniska universitetUniversitetskanslersämbetet

När det för ett par år sedan avslöjades att det systematiskt fuskats på högskoleprovet, med rätta svar till försäljning, rasslade det till med tillslag, åtal och så småningom fällande domar för dem som organiserat fuskhandeln.

Personer som visat sig ha använt fuskpaketen fick sitt provresultat återkallat. De som hunnit antas till en eftertraktad utbildning miste studieplatsen. Men om den tidigare fuskaren hunnit en bit in på utbildningen och tagit poäng, då bör poängen få behållas, enligt ett utredningsförslag i vintras.

Nu har betänkandet varit ute på remiss och av de redovisade svaren att döma är det betydligt fler som är för än emot utredningsförslaget. Bland dem som tillstyrker finns universiteten i Stockholm, Uppsala, Göteborg, Malmö, Örebro och Umeå samt Mittuniversitetet. Även Centrala studiestödsnämnden (CSN) och Universitetskanslersämbetet tillstyrker.

Sveriges Förenade Studentkårer, Högskolan i Skövde och Luleå tekniska universitet säger däremot nej till att låta det bli regel att betyg/poäng ska få behållas. Det är inte rimligt, skriver universitetet och syftar på att fuskare använt sig av organiserad brottslighet "för att orättmätigt kunna ta en av skattemedel finansierad utbildningsplats i anspråk". Universitetet anser i stället att varje fall bör prövas i domstol.

Invändningar har också Lunds universitet, och särskilt de fakulteter som tagit emot studenter som fuskat vid antagningen. "Att enbart återkalla antagningen har troligen en mycket liten avskräckande verkan", skriver universitetet bland annat och ser situationen som ohållbar. Frågan måste därför utredas vidare, enligt lärosätet.

Flera av de instanser som säger ja till att låta provfuskare få behålla betyg hänvisar till argumenten i utredningen. Återkalla antagning är en sak, återkalla betyg en annan. Att återta godkända betyg skulle vara "oproportionellt och leda till dubbelbestraffning", skriver Linköpings universitet. "Återkallande av högskolepoäng skulle hämma förutsättningar för vidare studier", skriver Saco Studentråd.

Men att frågan är komplex framgår inte minst av Högskolan Kristianstads kluvna remissvar. Antagningen vid högskolan stödjer utredningsförslaget medan dess råd för studieadministration och studentstöd anser att en student som fuskat sig in på en utbildning inte "ska gynnas genom förmånen att få behålla de betyg som man erhållit under studietiden".

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev