Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stöd ska minska ensamkommandes kval

Publicerad: 21 februari 2017, 14:50

Gabriel Wikström (S).

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

De som arbetar med ensamkommande i kommunerna ska få mer stöd för arbete med psykisk ohälsa. Det säger folkhälsominister Gabriel Wikström (S) efter ett snabbinkallat möte med anledning av rapporter om flera självmord och självmordsförsök bland ensamkommande.


Ämnen i artikeln:

Gabriel Wikström

– Vi gjorde en satsning bland sjukvårdspersonal under hösten och vi tror att vi kan göra en liknande satsning nu på dem som arbetar i kommunerna och frivilligsamhället.

Det säger Wikström efter det möte med myndigheter och organisationer som arbetar med ensamkommande barn som han haft ihop med barn- och äldreminister Åsa Regnér (S) .

Mötet var ett i raden av flera hastigt arrangerade möten efter det att ett nätverk som engagerar sig för ensamkommande larmat om ökande desperation bland ensamkommande och internetkontakter mellan unga om planer på självmord. I förra veckan höll Barnombudsmannen i ett möte och riksdagens socialutskott kallade också till sig företrädare för myndigheter och kommuner.

Regnér och Wikström fick på regeringens möte en lägesbild och förslag om vad som kan göras akut. Båda säger att det viktigaste är att stödja dem som arbetar med ensamkommande mer, särskilt när det gäller kunskaper om psykisk ohälsa.

– Vi måste se till att skapa mer lugn och ro bland de ensamkommande barnen, en bidragande orsak är man inte vet hur processen och framtiden ser ut, det skapar ovisshet, ångest och psykisk ohälsa, säger Gabriel Wikström.

Han säger att Sveriges kommuner och landsting har en viktig roll att spela i arbetet.

Enligt Wikström berördes knappt alls den gällande lagstiftningen på migrationsområdet trots att bland andra nätverket #vistårinteut har pekat på det som en stor anledning till oron bland de asylsökande.

LARS LARSSON/TT

Ämnen i artikeln:

Gabriel Wikström

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev