Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Stöddig stil ökar risken att anmälas till HSAN

Publicerad: 27 mars 2006, 11:50

AT-STÄMMAN. Att bli anmäld till HSAN är något en läkare måste räkna med. Men det finns sätt att minska risken. Kontakta bakjouren och lyssna på patienten är två tips.


Hälso- och ansvarsnämnden, HSAN, tar emot och hanterar mellan 3 000 och 4 000 ärenden per år. Och enligt Mats Palmér, överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och ledamot i HSAN, är en anmälan något som alla läkare måste räkna med. Särskilt om man arbetar inom verksamheter med mycket akut sjukvård.

- Det är mer en fråga om när man blir anmäld, än om man blir anmäld, säger han.

Mats Palmér vet hur det är att bli anmäld. Han blev HSAN-anmäld redan under termin åtta på grundutbildningen. Han fick en erinran men överklagade beslutet och friades senare. Han minns perioden från anmälan till beslut som plågsam. Nu, många år senare, tror han ändå på systemet med en ansvarsnämnd som prövar om sjukvårdspersonal har gjort sig skyldig till fel i sin yrkesutövning.

- Många tycker illa om HSAN, men man måste fråga sig vad   alternativen är. Patienten måste ju få möjlighet att göra en anmälan. Alternativet skulle vara en civilrättslig process av den typ som just nu pågår mot en sjuksköterska i Kalmar - det tror jag inte så många skulle vilja vara med om, säger Mats Palmér.

Vill inte utse syndabockar  Han tror dock att systemet kan behöva reformeras. Bland annat skulle man kunna lära av flyget där man tittar på vad som gått fel i organisationen, snarare än att utkräva ett individuellt ansvar.

- Det viktiga är att lära av misstagen, inte att utse syndabockar, säger han.

Trots att risken att bli anmäld någon gång under sin yrkeskarriär är stor finns det saker man kan tänka på för att undvika en anmälan och en eventuell påföljd.

Mats Palmér väljer att illustrera detta genom att ge tips om vad en läkare ska göra för att bli anmäld och eventuellt också fälld: Välj att jobba med psykiatri eller akutmedicin, lyssna inte på patienten och lyssna ännu mindre på de anhöriga, stör aldrig bakjouren, slarva bort remisser och läs inte remissvar.

- Bra bemötande och att lyssna på patienten avgörande. Dels får man ofta från viktig information, dels slipper man uppfattas som en stöddig typ till läkare, säger Mats Palmér.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev