Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stölden kan ha legat bakom avslöjande

Publicerad: 23 februari 2011, 14:29

Stölden av Nobelmaterialet kan ha ett samband med Svenska Dagbladets scoop förra året. Det säger Nobelkommitténs sekreterare, Göran K Hansson, till Dagens Medicin.


Ett omfattande utredningsmaterial om vilka som kan få Nobelpriset i fysiologi eller medicin är på villo­vägar. Kommitténs sekreterare, Göran K Hansson, säger till Dagens Medicin att uppgifterna rör förra årets pristagare och att det varje år är en ny process.

Det är visserligen sant. Men Nobel­kommitténs problem är att den som inte får priset ett år mycket väl kan få det nästa år. De personer som omnämns i böckerna är alltså fortfarande högst aktuella. Men framför allt visar böckerna hur Nobel­kommittén resonerar kring priset och potentiella pris­tagare.

Nobelkommittén för medicin är känd för att inte yppa ett ord i förväg om vem som kommer att få priset. Men förra året hände något. Då avslöjades för första gången en pristagare i förväg. En dag före tillkännagivandet berättade Svenska Dagbladet att det var Robert G Edwards som skulle få 2010 års Nobelpris i fysiologi eller medicin. Kritiken mot Nobelkommitténs oförmåga att hålla tätt blev häftig, inte minst från Svenska Dagbladets konkurrent Dagens Nyheter.

Göran K Hansson utesluter inte att den pinsamma läckan beror på stölden.

– Jag noterade att Svenska Dagbladet hade ett så kallat scoop. Det är inte omöjligt att det finns ett samband, även om jag inte vill spekulera i det.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev