söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stomiopererade får egen kokbok

Publicerad: 23 april 2013, 05:30

Vad får jag egentligen äta? Det är en vanlig fråga som stomipatienter inte längre ska behöva klura på.


Det var för ett och ett halvt år sedan, under en planeringsdag på Danderyds sjukhus, som en läkare sade att det behövdes en kokbok för stomiopererade. Läkaren tyckte att Maria Gylfe, chefsjuksköterska på kirurg- och urologkliniken, skulle vara rätt person att rodda ett sådant projekt. För ett par år sedan hade hon tagit fram en ”Evighetskalender”, där vårdpersonal från hemkliniken poserade lättklädda. Maria Gylfe berättar att hon gärna driver egna projekt utanför ramarna. Hennes spontana tanke när läkaren föreslog kokboken var därför ”Gud vad bra”, berättar hon.

Ett och ett halvt år senare är boken ”Vissa har andra utvägar” färdig för tryck. Det är en kok- och inspirationsbok som ska hjälpa stomipatienter att inte bara äta gott och bra, men också få tips och tricks för att underlätta vardagen. Boken pryds av bilder på modeller, hämtade från patientföreningen Ilco, för stomi- och reservoaropererade. Det är personer som i dag har, eller som tidigare har haft, stomipåse. Modellerna har ”pimpade” stomipåsar och är fotade i miljö med anknytning till kapitlens namn, till exempel ”Morgon”, ”Odlat”, ”Gala” och ”Lärdom”.

– Vi har försökt att göra dem vackra, men med glimten i ögat och med en twist, berättar Maria Gylfe.

Maria Gylfe försökte få förslag på recept att ha i boken via patientföreningen, men fick bara ett enda. Därför vände teamet sig till professionella kockar runt om i landet som kunde sätta ihop olika typer av recept. Bland dessa finns ”Stekta risgrynspuckar med sockersmör och apelsin” samt sockerkaka och stekta pannkakor som båda innehåller näringsdryck, något som är viktigt för stomipatienter.

– Många av stomipatienterna frågar oss ”Vad får jag äta nu”. Då svarar vi i regel ”Du får inte äta svamp, inte sparris…” och så vidare, i stället för att säga att de kan äta det mesta bara de är försiktiga med vissa saker och provar med små smakportioner till en början. Egentligen kan de äta det mesta bara de använder särskilda metoder.

Sextio stomimottagningar i landet ska få den sponsrade boken gratis. Den kommer också att ligga på Danderyds sjukhus hemsida från och med torsdag eftermiddag, i samband med bokens releasefest. Maria Gylfe hoppas att boken ska ge dem som lever med stomi livet tillbaka och visa att det kommer att bli bra.

– Den här stomin som många förfasas över har räddat deras liv. Vi tipsar om att prova sig fram och vill förmedla att livet inte är slut på grund av den här påsens skull.

Enligt Maria Gylfe finns det cirka 20 000 stomiopererade människor i Sverige i dag och det tillkommer ungefär 1 800 varje år. En del av dessa har stomi tillfälligt.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev