Nyheter
Stopp för KI:s utbildning kan förvärra sjuksköterskebrist
Publicerad: 10 december 2008, 09:50
Stockholm har brist på sjuksköterskor. Nu pågår ett intensivt arbete för att kunna täcka sjukvårdens behov när Karolinska institutet inte längre får bedriva sjuksköterskeutbildning.
Grundutbildningen för sjuksköterskor på Karolinska institutet, KI, i Solna har så allvarliga brister att skolan mister sin rätt att examinera. Det beslöt Högskoleverket i tisdags, den 2 december.
De studenter som går utbildningen kommer att få sin examen med hjälp av andra examinatorer än Karolinska institutets. Däremot kommer utbildningen inte att starta till våren 2009.
Universitetet kan tidigast få återuppta utbildningen år 2010, vilket innebär att det kommer att finnas betydligt färre nyutexaminerade sjuksköterskor på arbetsmarknaden än normalt. I fjol tog 384 sjuksköterskor examen vid KI och nära 4 200 i hela landet.
– Redan i dag råder det brist på sjuksköterskor och det här innebär att vi hamnar i en ännu svårare situation när det gäller att rekrytera sjuksköterskor, säger Birgitta Rydberg (fp), biträdande sjukvårdslandstingsråd i Stockholms läns landsting.
Hon befarar att Högskoleverkets beslut innebär att Stockholm får slåss med andra delar av landet för att rekrytera sjuksköterskor.
– Vi ser över hur vi kan skaffa fram sjuksköterskor. Vi har haft möte med Sörmland och Uppsala om att samarbeta i frågan. Vi undersöker också om fler kan utbildas vid de stiftelsedrivna sjuksköterskeutbildningarna.
”Har tidigare fått en varning”
Birgitta Rydberg stöder ändå Högskoleverkets beslut om att dra in examensrätten från KI.
– De har tidigare fått en varning men har inte vidtagit tillräckliga insatser för att rekrytera forskarutbildade lärare. De har valt att prioritera andra utbildningar än den för sjuksköterskor.
Birgitta Rydberg vet inte om Karolinska institutet lyckas lösa problemen på ett år.
– Det kan bli ett flerårigt ut-bildningsstopp och det vet jag i nuläget inte hur vi ska hantera.
Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund tycker att det som har skett är anmärkningsvärt.
– Karolinska institutet fick tydligt reda på för ett år sedan vad de behövde åtgärda. Det är beklagligt att en så stor utbildningsanordnare har sådana brister när det gäller lärare.
Den brist på sjuksköterskor som nu kommer att uppstå kan enligt Anna-Karin Eklund innebära en risk för patienterna.
– Kan man inte rekrytera personal kommer det att gå ut över vården, säger hon.
Hoppas på snabb lösning
Det kan dessutom bli dyrare både för landsting och kommuner eftersom konkurrensen om sjuksköterskorna kan driva upp lönerna, tror Anna-Karin Eklund. Men trots en eventuell effekt på lönerna vill hon se en snabb lösning på utbildningsproblemet.
– Man förväntar sig mer av en så stor statlig utbildningsanordnare som Karolinska institutet. Jag förväntar mig att vi snabbt får se hur de planerar att åtgärda bristerna i utbildningen.