Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stopp för läkarmöten på lyxiga semesterorter

Publicerad: 29 augusti 2006, 11:38

Läkemedelsindustrin har beslutat att stoppa sponsring av läkarsammankomster på exklusiva orter. Trots det planeras ett möte i Davos där svenska läkares deltagande brukar stödjas av industrin.


- Det här kände jag inte till. Det är uppenbart att svenska läkare inte ska åka på sådana här saker, säger Richard Bergström, vd för Läkemedelsindustriföreningen, Lif.

Tidigare har det varit fritt för läkemedelsföretag som finns i Sverige att sponsra exempelvis utbildningar och kongresser för läkare även när dessa hållits på attraktiva platser, som vintersportorter under högsäsong. Principen som gällt är att sponsring har varit accepterat så länge det finns ett vetenskapligt innehåll under sammankomsten som motiverar att den hålls.   Men nu har nya regler antagits av Lif.

- Det har kunnat vara hur exklusivt som helst, i Alperna mitt i skidsäsongen eller i Åre, så länge innehållet varit av hög klass. De nya reglerna innebär i stället att det vetenskapliga innehållet blir ointressant. Det spelat ingen roll om de har tio Nobelpristagare i Davos, industrin ska ändå inte sponsra läkare för att åka dit. Vi vill inte associeras med nöjesresor, säger Richard Bergström, vd för Lif.

Men industrins skärpta hållning har inte fått genomslag än. Den 10-14 februari nästa år planerar urologernas europeiska sammanslutning, EAU, att som vanligt hålla European Urological Winter Forum i Davos. En av talarna är Per-Anders Abrahamsson, biträdande generalsekreterare i EAU, professor och verksamhetschef vid urologiska kliniken, Universitetssjukhuset Mas i Malmö.

- Jag medverkar ju som representant för EAU, så mitt deltagande har ingen anknytning till industrin. Men vid det senaste mötet fanns cirka 25 svenskar varav ungefär hälften åkte med läkemedelsföretag, säger Per-Anders Abrahamsson.

Bra förbindelser till Davos  Enligt honom omfattar det vetenskapliga programmet åtta timmar per dag, med paus mitt på dagen.   - Det är tidiga morgnar och sena kvällar för dem som deltar. Även om den som vill har möjlighet att åka skidor mitt på dagen är det inget som inkräktar på den vetenskapliga delen av mötet. Motion skadar ingen, tvärtom, säger Per-Anders Abrahamsson.

Enligt Per-Anders Abrahamsson har han själv väckt frågan om att flytta mötet från Davos.  - Det är klart att det kan sticka i ögonen att det är i Davos. Men vi vill ha mötet i Centraleuropa för att de flesta ska få korta resor och dessutom är förbindelserna till Davos bra samtidigt som mötet är inarbetat, säger Per-Anders Abrahamsson, som anser att industrins striktare hållning är bra, även om den kan få till följd att fortbildningen av urologer drabbas.

Richard Bergström inser att det kan vara svårt att exakt ange vilka ställen som är acceptabla för kongresser eller utbildningar som industrin ska vara med och stödja. Till exempel är det fortfarande fritt fram att sponsra sammankomster i stora städer.

Företagen ska vara restriktiva  Bakgrunden till Läkemedelsindustriföreningens hårdare attityd mot sammankomster på attraktiva platser är ett principbeslut inom den europeiska läkemedelsindustrins intresseorganisation, EFPIA, om att företagen ska vara restriktiva med sponsring av kongresser som kan förknippas med semesterresor.   Samtliga europeiska nationella läkemedelsindustriföreningar håller nu på att tolka och implementera EFPIA:s beslut.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News