fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stopp för paracetamoltabletter i butiker

Publicerad: 21 augusti 2014, 07:32

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Läkemedelsverket föreslår att receptfria tabletter med paracetamol inte längre ska få säljas någon annanstans än på apotek.


Tanken är att paracetamoltabletterna ska försvinna från livsmedels- och servicebutiker till den 1 mars 2015. Anledningen är att myndigheten ser en ökning av antalet förgiftningsfall, som Läkemedelsverket också kopplar till att paracetamol har blivit mer tillgängligt.

Paracetamoltabletter och andra receptfria läkemedel säljs utanför apotek sedan november 2009.

Överdosering av paracetamol kan leda till leverskador och i värsta fall döden.

Försäljningsförbudet utanför apotek kommer bara att gälla paracetamol i tablettform. Paracetamol i flytande form och brustabletter kan fortfarande säljas i närbutiken och på andra håll.

Först ut med att slå larm var Giftinformationscentralen som tidigt rapporterade en kraftig ökning av antalet samtal från allmänheten kring paracetamolförgiftning.

Nu finns också siffror på en stor ökning av samtal till Giftinformationscentralen från hälso- och sjukvården som kan kopplas till enskilda patienter som vårdats på sjukhus på grund av förgiftning av substansen. De fallen har ökat från 529 år 2006 till 1 161 under 2013.

– Det kan dessutom finnas fler fall ute i sjukvården som inte kommit Giftinformationscentralen till känna. Vi bedömer att den finns starka skäl att begränsa tillgängligheten till paracetamol för att skydda folkhälsan, säger Anders Carlsten, direktör vid Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.

Relaterat material

Förgiftningar med paracetamol studeras efter larm

Giftinformationscentralen vill receptbelägga värktabletter

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev