Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stopp på gång mot att studenter får vikariera

Publicerad: 19 februari 2014, 09:49

Undantaget som gör det möjligt för sjuksköterskestudenter att vikariera som sjuksköterskor kan försvinna. Profession och fack jublar, medan arbetsgivarna tiger.


I maj 2000 beslutade Socialstyrelsen om föreskrifter som gör det möjligt för sjuksköterskestudenter som klarat av utbildningens femte termin att vikariera som sjuksköterskor.

Nu kan det bli ändring på det.

– Nu går vi igenom gamla föreskrifter och den här har kommit på tapeten, säger Bitte Fritzson, tillförordnad enhetschef vid Socialstyrelsens avdelning för regler och behörighet.

I samband med översynen har Socialstyrelsen skickat ut frågor till bland andra Vårdförbundet, Svensk sjuksköterskeförening och Sveriges Kommuner och Landsting där det tydligt framgår att myndigheten ”överväger att upphäva föreskrifterna”, något som till viss del också bekräftas av Bitte Fritzson på Socialstyrelsen.

På Svensk sjuksköterskeförening är kanslichefen Birgitta Wedahl tydlig med vad föreningen anser om föreskrifterna.

– Nej, säger hon högt.

Och lägger sedan till:

– Vi har drivit den här frågan, att de ska tas bort, i fyra år.

I föreningens svar till Socialstyrelsen står att föreskrifterna bör upphävas omedelbart då sjuksköterskestudenter som utför sjuksköterskeuppgifter är ett hot mot patientsäkerheten. Föreningen hänvisar också till en ny forskningssammanställning som visar att en högre andel legitimerade sjuksköterskor minskar såväl vårdskador som dödlighet.

Vårdförbundet, som samrått med Svensk sjuksköterskeförening i frågan, är inne på liknande tankar, och pekar också på en rad frågetecken kring föreskrifterna. Att studenter inte får arbeta natt men kväll är inte logiskt då också kvällsarbete oftast innebär lägre bemanning.

Likadant blir det med att studenterna, enligt föreskrifterna, inte får arbeta i primärvården men däremot får anställas i såväl rättspsykiatri som intensivvård, skriver förbundet.

Dessutom, fortsätter svaret, saknas det ofta erfarna handledare sommartid, den hårt pressade period då föreskrifterna ofta utnyttjas.

På Sveriges Kommuner och Landsting vill Agneta Jöhnk, chef för avdelningen för arbetsgivarpolitik, inte säga någonting om vad organisationen kommer att svara utöver att den har fått förlängd svarstid till den 27 februari.

Hur snabbt Socialstyrelsen kan komma att upphäva föreskrifterna är också det oklart, beroende på svaren kan myndigheten eventuellt gå vidare med en mer formell remissvända.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev