Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stoppet för nyanställningar extra bekymmer för vikarie

Publicerad: 31 oktober 2007, 09:35

Osäkerheten om framtiden är det stora bekymret för Ange­lique Brattström. Hon vikarierar som sjuksköterska på Centralsjukhuset i Karlstad fram till januari. Vad som händer sedan är oklart.


– Det finns ju en viss oro i att vara vikarie, man vet aldrig vad som kommer att hända. Det är lite lösa boliner, säger Angelique Brattström.

Hon utexaminerades som sjuksköterska i januari i år och sedan februari har hon vikarierat på medicinkliniken, avdelning 9, på Centralsjukhuset i Karlstad. Det gick lätt att få vikariat, hon gjorde sin praktik på sjukhuset och fick sedan erbjudande om att fortsätta.

För henne är det ganska självklart att det första jobbet efter examen var ett vikariat.

– Det är svårt att få fast tjänst på en gång, det gäller nog alla jobb, säger hon.

Trots att hon är färsk som sjuksköterska har Angelique Brattström lång erfarenhet av att arbeta inom sjukvården. Hon blev färdig undersköterska redan 1993 och har jobbat både inom den kommunala och den landstingsdrivna vården. En av fördelarna med att vikariera är att det ger en bredare erfarenhet, tycker hon.

– Det är roligt att få träffa nya människor och vara på en ny arbetsplats, man får en annan bild.

Angelique Brattström trivs bra på sin arbetsplats. Det har varit lätt att komma in i gemenskapen, tycker hon.

Som vikarie kan det ibland vara svårt att ta plats när det gäller önskemål om ledigheter och annat, men inte heller detta har varit några större problem. Eftersom Angelique Brattström läser akutmedicin på deltid så har hon behov av att få ledigt vissa dagar, då det är föreläsningar. Det underlättas av att sjuksköterskorna på medicinkliniken lägger sina scheman själva, utifrån vissa förutsättningar. Är det någon dag man absolut inte kan flytta på kallas den för ”vetotid”.

– Det har fungerat jättebra. De har respekterat när jag har lagt in veto, säger hon och konstaterar att hon kanske kompenserar lite genom att jobba andra dagar då hon egentligen skulle vilja vara ledig.

Men självklart skulle Angelique Brattström i första hand vilja ha en fast tjänst, mycket med tanke på att hon också har familj.

– Om man har man och barn är det en viss trygghet att ha en fast anställning, säger hon.

Än är det inte klart om hon får förlängt när hennes nuvarande vikariat går ut. Det är anställningsstopp i landstinget, så situationen är extra osäker.

– Det är svårt att veta hur det ska bli.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev