Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stor andel farmaceuter är mycket nöjda med e-recepten

Publicerad: 3 juni 2010, 13:04

E-recept skapar bättre relation till kunden tycker svenska farmaceuter enligt en ny studie.


Så många som 98 procent av de svarande farmaceuterna var nöjda med e-recept. Svaren skilde sig inte nämnvärt åt beroende på kön, ålder eller år i yrket.

Överlag är svenska farmaceuter nöjda med hanteringen av e-recept och elektronisk lagring. 95 procent tyckte att e-recept är säkert för kunden och 93 procent att den elektroniska lagringen var säker.

Över 90 procent ansåg att e-recepten ökar kostnadseffektiviteten för apoteken och 62 procent att de förbättrar relationen och kommunikationen med både kunder och förskrivare.

De vanligaste svaren när fördelar med e-recept skulle nämnas var säkerheten och tidsbesparingen.

Även en del negativa påpekanden kom fram i enkäten och förslag till förändring. Vanligast bland negativa synpunkter var att det var svårare att göra förändringar och korrigeringar i e-recepten än i traditionella recept samt att tekniken inte alltid fungerade tillfredsställande vilket gjorde att man nekades åtkomst till systemet.

Önskvärda förbättringar var ökad samordning mellan vården och apoteken och större möjligheter för förskrivarna att ändra i ett e-recept.

Studien gjordes av forskare vid E-hälsoinstitutet på Linnéuniversitetet i Kalmar och har fått ekonomiskt stöd av Apoteket AB. Undersökningen bestod av en webbenkät bland 500 slumpvis utvalda farmaceuter anställda inom apoteksmonopolet. Svarsfrekvensen var 52 procent.

Studien har publicerats i den nya brittiska tidskriften Journal of Pharmaceutical Health Services Research.

Läs hela studien:

Journal of Pharmaceutical Health Services Research

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev