Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stor bredd i årets IT-tävling

Publicerad: 16 november 2005, 09:21

Stor bredd i årets tävling om sjukvårdens bästa it-stöd. Här kan du läsa om alla bidragen.


Sammanlagt 46 bidrag tävlar i årets upplaga av Dagens Medicins nationella it-tävling om "Sjukvårdens bästa it-stöd" och "Årets idé". Det är för åttonde året i rad som tidningen arrangerar tävlingen, en tävling som vuxit i storlek och blivit alltmer prestigefylld.

- Vad som kännetecknar årets tävling är att man nu lämnat teknikfokuseringen och mera ser till verksamhetsnyttan. Vi kunde ana den här trenden redan för ett par år sedan, men nu har den blivit tydlig, säger Lars Gatenbeck, ordförande i tävlingsjuryn.

Han tror att man i sjukvården kommit till insikt om att it inte kan bota dåliga verksamhetsrutiner, men att bra rutiner kan bli bättre med hjälp av it.

- It har blivit ett verktyg för verksamhetsutveckling, och detta avspelar sig också i tävlingen, konstaterar han.

Något som också präglar årets tävling är behovet av samverkan. Flera bidrag handlar om just detta.

Majoriteten av de 46 bidragen är nykomlingar, men det finns också några projekt som tidigare deltagit i tävlingen.  Tidningens fristående it-jury har nu gått igenom samtliga tävlingsbidrag. Genomgången har lett till att ett par bidrag överförts från klass A, små nytänkande it-stöd, till klass B, stora övergripande it-lösningar, och vice versa. Några it-stöd har även flyttats över till "Årets idé". Efter dessa omflyttningar återfinns 30 bidrag i klass A, 9 bidrag i klass B och 7 bidrag i kategorin "Årets idé".

Finalister på riksstämma  I klass A och B utses tre finalister vardera, och på Läkaresällskapets riksstämma i Stockholm den 1 december får finalisterna möjlighet att presentera sina bidrag. Först efter denna presentation koras vinnarna. Första pris i de båda klasserna är en utbildningscheck på 15 000 kronor. Vid samma ceremoni utses vinnaren av Årets idé, som belönas med ett hedersomnämnande i form att ett diplom.

Finalisterna kommer att informeras i god tid före finalen, så att de hinner förbereda sina presentationer. De bidrag som inte går vidare till final får ett meddelande om detta via mejl.  Här nedan presenteras alla de 46 bidrag som deltar i tävlingen i år.

Barbro Falk-Wadman

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev