Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stor bredd på vårdkongress

Publicerad: 6 maj 2014, 15:15

Det är spännvidd på Vårdförbundets kongress. Från Florence Nightingale, löner, arbetsmiljö till frågan om akademisk specialisttjänstgöring för sjuksköterskor.


Vi får en snabb pratstund med Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro då hon är på väg ut från ett föredrag av TCO:s ordförande Eva Nordmark. Där har Nordmark bland annat deklarerat att sjuksköterskorna har hela TCO bakom sig vad gäller kraven på bättre villkor i yrket.

– Jag vill bland annat berömma er för arbetet ni gör med att få till akademiska specialistutbildningar för sjuksköterskor. All lycka med det, sa Eva Nordmark bland annat.

Nu vill Vårdförbundet att politikerna ska fatta beslut i frågan.

– En utbildning till specialistsjuksköterska lönar sig inte, den tjänar man aldrig in. Vi vill att utbildningen ska bli betald och att ansvaret för att det finns tillräckligt med utbildade specialistsjuksköterskor läggs på arbetsgivarna, säger Sineva Ribeiro.

Störst är bristen på specialistsjuksköterskor inom psykiatri och äldrevård.

– Det kommer inte att hålla. Det finns bara 300 specialistsjuksköterskor med inriktning mot äldre – i hela landet, betonar hon.

Halvtidsavstämningen av Vårdförbundets ”Vision 2018 för hälsa och helhet”visas upp längs väggarna i kongresshallen. Här finns bilder i helfigur på sjuksköterskor som beskrivs som förnyare av hälso- och sjukvård. Och här finns föregångarna samt den som beskrivs som ikon: Florence Nightingale, grundare till sjuksköterskeyrket på 1850-talet. I skådespelerskan Elin Alméns skepnad går hon omkring bland besökarna i stärkt förkläde och liten hätta.

– Hon höjde statusen på yrket och stred mycket för att sjuksköterskor skulle vara välutbildade och välbetalda. Hon sänkte dödligheten på ett militärsjukhus under Krimkriget från 42 till 2 procent genom bättre organisation och hygienregler, säger Elin Almén, som har läst på inför rollen.

I morgon, onsdag, presenteras kandidaterna till ordförande- respektive andre vice ordförandeposterna och röstningen på motioner och propositioner tar sin start efter tisdagens utskottsbehandling.

Relaterat material

”Medlemmarna måste vara lika mycket värda”

Kongresstart för sjuksköterskor i dag

Två nya vice ordförande förslås till Vårdförbundet

Sätter ansikte på Vårdförbundets nominerade

Hon kämpar för rätt till återhämtning

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev