Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stor chans att få jobba kvar som läkare i Umeå och Linköping

Publicerad: 28 februari 2006, 14:09

Du har, efter ofta hård konkurrens, fått AT-plats på just det sjukhus du ville. Men sen då? Hur stor är chansen att du får jobba kvar när AT-tiden är över?


Att få ett jobb så fort man har fått sin läkarlegitimation är inte alltid en självklarhet. Landstingens behov av läkare är stort inom flera specialiteter - samtidigt är det flera arbetsgivare som under senare år har dragit ned på antalet anställda. Anställningsstopp och förbud mot inhyrda läkare har fört med sig en kärvare arbetsmarknad där möjligheterna att välja och vraka mellan olika jobb har krympt.

För att ta reda på jobbchanserna på olika håll i landet har Dagens Medicin frågat hur många som arbetar kvar på sjukhuset efter att AT-tjänsten avslutats. Frågan som sjukhusen fick löd: "Andelen läkare vilka avslutade sin AT-tjänstgöring för runt 12 månader sedan och fortfarande arbetar kvar på sjukhuset."

Resultaten av frågan varierar kraftigt mellan landets sjukhus, från noll till nästan hundra procent. Störst chans att arbeta kvar har AT-läkarna i Umeå, Östersund och Linköping. Där arbetar mellan 90 och 95 procent av läkarna kvar ett år efter avslutad AT.

- Här stannar i princip alla kvar efter AT. Främst beror det på att vi har ganska få AT-block men är ett stort sjukhus. På så sätt ser vi till att det bereds ST-plats för alla som gör AT här, säger Gull-Britt Lundén, personalsekreterare på Universitetssjukhuset i Linköping.

Av de sjukhus som besvarat frågan finns tre sjukhus där ingen av de AT-läkare som slutade för ett år sedan arbetar kvar i dag. Sjukhusen i Ljungby, Landskrona och Avesta har alla uppgivit att noll procent av AT-läkarna arbetar kvar.

- Ja, det var ju inga muntra siffror för Ljungby direkt, konstaterar Christina Johansson, som arbetar som PA-specialist vid Lasarettet Ljungby.

- Men att vi inte har kvar någon av de som slutade för ett år sedan beror inte på att det inte fanns plats för dem på sjukhuset. Det var snarare läkarnas sociala situation som gjorde att de valde att flytta på sig. Men värt att notera är att bland dem som nyss avslutat sin allmäntjänstgöring har trenden vänt, påpekar hon.

Av de totalt 75 sjukhus som tillfrågats i undersökningen valde 22 att inte svara på frågan. Flera pekar på att uppgiften lätt kan vara missvisande, då det kan finnas en mängd olika anledningar till att en läkare lämnar respektive arbetar kvar på ett specifikt sjukhus.

"I Norrbotten är det inte heller ovanligt att man efter AT byter sjukhus därför att man vid det andra sjukhuset fått ST inom det område man är intresserad av. Och i dessa fall är de ju inte kvar vid sjukhuset men har ändå hittat en positiv lösning för sin fortsatta karriär", skriver Lars-Göran Olofsson, personalsekreterare vid Kalix sjukhus. Samtliga sjukhus i Norrbotten valde därför att inte besvara frågan.

Många sjukhus har också angivit hur stor andel av före detta AT-läkare som arbetar kvar i landstinget som helhet. I Katrineholm är till exempel endast var fjärde AT-läkare kvar på sjukhuset, men samtliga arbetar idag i Landstinget Sörmland. Även Malmö uppger att 100 procent av de före detta AT-läkarna arbetar kvar inom Region Skåne.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News