Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stor databas oroar brittisk politiker

Publicerad: 10 februari 2014, 14:14

Att polisen i Storbritannien kan få tillgång till patientjournaler väcker oro.

Foto: Photos.com

Det förtroende som tystnadsplikten medför i patient-läkarrelationen är hotad, enligt kritiker till en stor databas som snart sjösätts i Storbritannien.


Den 1 maj ska medicinsk information om hela Englands befolkning samlas i en databas hos den brittiska hälsovårdsmyndigheten NHS. Nu varnar David Davis, konservativ parlamentsledamot som tidigare kandiderat till partiledarposten, för att patienters integritet är hotad.

I en parlamentarisk fråga ställd till landets hälsominister har han identifierat ”bakdörrar”. Bland annat kommer polisen ha tillgång till information om patienter när svåra brott utreds, även information som spärrats av patienter.

Enligt David Davis underminerar databasen totalt tron på den tystnadsplikt som läkar-patientrelationen innebär. I databasen kommer bland annat uppgifter om förskrivna läkemedel, psykiska sjukdomar och alkoholvanor finnas.

Till tidningen The Guardian säger Davis att han inte har något emot att data används för medicinsk forskning, men att det behövs en debatt om patientjournaler kan säljas och användas när polis får tillgång till patientinformation som är spärrad och företag kan köpa uppgifter från databasen.

Förutom forskningsinstitutioner kommer försäkringsbolag och läkemedelsföretag att kunna ansöka om att köpa information från databasen. Data som sedan säljs kommer att rensas på data, men det sker ingen total anonyminering, vilket David Davis vänder sig mot.

En annan kritiker av databasen är Phil Booth, på organisationen Medconfidential, som anser att databasen innebär katastrofalt förtroendesvek.

– Bristen på insyn och transparens är det som är mest oroande. Människor litar på sina läkare, men vem har hört talas om Health and Social Care Information Centre eller de fyra personer som signerar tillgången till alla våra patientjournaler? säger han till The Guardian.

Men enligt en talesperson för hälsodepartementet finns det tydliga spärrar för att skydda patientens integritet.

– Frisläppande av identifierbara uppgifter utan samtycke ska enbart ske i mycket begränsad omfattning vid exceptionella omständigheter, där det finns tydligt stöd i lagen – som när polisen undersöker ett allvarligt brott, säger talespersonen till tidningen.

Relaterat material

Facken protesterar mot ökad insyn från polisen

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev