fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stor efterfrågan på antikroppstester

Publicerad: 3 juli 2020, 11:59

Foto: Getty Images

Efterfrågan är stor på de antikroppstest för allmänheten som erbjuds i Region Stockholm, Region Uppsala och Region Örebro län. Ansvariga i regionerna säger att testningen byggts upp på ett sätt som inte tränger undan annan vård.

Ämnen i artikeln:

Region UppsalaRegion Örebro LänRegion Stockholm

Cathrine Hofbauer

cathrine.hofbauer@dagensmedicin.se


Testmöjligheterna för pågående covid-19-infektion hos allmänheten har byggts ut i hela landet. Men även om det är flera regioner som undersöker möjligheterna till att även erbjuda antikroppstester till allmänheten, görs det än så länge bara i tre regioner: Region Uppsala, Region Stockholm och Region Örebro län.

Anledningen till att Region Uppsala valt att införa möjligheten att boka antikroppstest handlar helt enkelt om efterfrågan, berättar chefen för provtagningsenheten Anne Johansson.

– Sedan underlättar det faktiskt när allmänheten också fått möjlighet att boka PCR-test. Det är svårt för invånarna att hålla isär proverna, så därför ser vi en nytta i att kunna erbjuda båda.

Enligt Anne Johansson blir det alltså tydligare för invånarna att det finns olika typer av tester och de kan på så sätt ta ställning till vilket test som är lämpligt att boka.

Vad är nyttan med antikroppstesterna?

– Nu har Folkhälsomyndigheten ändrat sina rekommendationer, så redan på grund av det finns en nytta. Vi ser också tydligare var vi har haft smitta. Jag tror att vi kan lära oss mycket av att följa den här utvecklingen.

I Uppsala betalar den som vill testas 200 kronor för provtagningen. Ersättningen från staten för varje prov är på 750 kronor, vilket bör täcka regionens kostnad enligt Anne Johansson.

Hon säger att provtagningen är upplagd så att den inte ska tränga undan annan vård. För att försäkra sig om det har en inventering gjorts, bland både privata och offentliga vårdcentraler, för att se vilka möjligheter de har att bistå med provtagning utöver det ordinarie uppdraget.

– En del har erbjudit fem tester per vecka, andra mer. Kapaciteten ser väldigt olika ut och vi har varit noga med att inte skapa en undanträngningseffekt.

För att klara provtagningen har regionen också tagit in timanställda och erbjudit föräldralediga att komma in och hjälpa till.

I Region Uppsala tas ungefär 2 000 antikroppstester i veckan. När det gäller tester för pågående infektion är man uppe i cirka 1 000 tester om dagen.

Lena Adolfsson är biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Örebro län. Hon säger att anledningen till att regionen erbjuder allmänheten antikroppstester handlar om uppdraget från regeringen, Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer och ett politiskt beslut i regionen.

Liksom i Uppsala har de inventerat kapaciteten utifrån principen ‘många bäckar små gör en stor å’, både på sjukhus och vårdcentraler.

– Serologitiderna som vi la ut i går har redan bokats upp, men för PCR-testerna har vi lite mer utrymme. Det är bra för det är ju då man är smittsam, säger Lena Adolfsson.

Anledningen till att många är så angelägna om att få veta om de har antikroppar tror hon handlar om att man inte träffat vissa nära och kära på länge. Det kan till exempel handla om personer med sin make eller maka på ett äldreboende.

– Vi kan inte erbjuda alla att testa sig, men i alla fall 850 per vecka. Vi vill inte skapa undanträngningseffekter.

Även här betalar patienterna 200 kronor för ett antikroppstest. Exakta kostnaden för provtagningen, med personal, analys och annat, vet inte Lena Adolfsson.

I Region Stockholm är antikroppstesterna som regionen erbjuder allmänheten gratis. Hälso - och sjukvårdsdirektören Björn Eriksson säger att antikroppstesterna ger nytta, speciellt efter Folkhälsomyndighetens nya vägledning. Men resultaten är enligt honom även viktiga på individnivå av en annan anledning:

–Erfarenhet säger att väldigt många tror att de har haft en covid-19-infektion, men kan inte verifiera det. Det här är ett sätt att göra det.

Den totala kostnaden för att utföra testerna kan han inte säga något om, eftersom det beror på hur många som gör dem.

– Efterfrågan har varit väldigt stor, speciellt initialt. Det är många fler som vill göra antikroppstest än PCR.

Enligt Björn Eriksson ska sjukvården i övrigt inte påverkas av antikroppstesterna.

– Det här är något vi måste göra utan att det påverkar de medicinska prioriteringarna. Det som är prioriterat, och som också påverkar vården, det är PCR-provtagningen. Det måste vi göra akut och prioritera så att vi får ett svar.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev