torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stor framgång för läkarledda sjukhus

Publicerad: 12 januari 2016, 08:18

Foto: Thinkstock

En ny studie visar på klara samband mellan de amerikanska sjukhus som leds av läkare och god vård.


Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


51 av de 100 bästa cancersjukhusen i USA leds av personer med bakgrund som läkare. Motsvarande siffra för de 100 sjukhus som är bäst på matsmältningsproblem och hjärtsjukvård är 34 respektive 37.

Det är några resultat av den studie som Amanda Goodall, gästforskare vid Cass Business School i London, snart ska publicera i den amerikanska tidskriften Social Science and Medicine.

Enligt den brittiska tidningen The Guardian, som tagit del av studien, säger Amanda Goodall att det är första gången den här typen av forskning görs och resultaten blir än mer imponerande mot bakgrunden att det i USA finns omkring 6 300 sjukhus, varav endast 235 leds av läkare.

Jämförelsen bygger på data från 2009 enligt rankingen US News and World Report league och nästa steg är, enligt Amanda Goodall, att se hur resultaten står sig över tid.

– Det verkar som att gamla konventioner om att ha läkare i ledningen, något som för tillfället inte på modet i världen, kanske har varit rätt hela tiden, säger hon till The Guardian.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev