onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stor mediekampanj ska locka fler att bli farmaceut

Publicerad: 10 mars 2016, 07:41

Foto: Thinkstock

Sveriges Apoteksförning tar i år ett nytt grepp för att locka fler att utbilda sig till apotekare och receptarier. En digital kampanj sjösätts nästa vecka på Aftonbladet.

Ämnen i artikeln:

Sveriges Apoteksförening

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


– Vi är inte riktigt nöjda med söktrycket till utbildningarna. Det är för lågt och det är ett för stort avhopp, säger Robert Svanström, chefsfarmaceut på Apoteksföreningen, till Dagens Apotek.

För att ändra utvecklingen filar Apoteksföreningen alltså på en kampanj som snart dyker upp på Aftonbladets webbsajt. Den som surfar in där kommer då att mötas av texter kring hur det är att arbeta på apotek, vad man kan göra som farmaceut och hur utbildningarna ser ut.

– Vi kommer att ha den kampanjen under ansökningsperioden till universitet den 15 mars–15 april, säger Robert Svanström och fortsätter:

– Ett av våra viktigaste uppdrag är att säkra den farmaceutiska kompetensen på våra apotek och vi gör satsningar på det här området varje år. Tidigare har vi satsat på Saco-mässan, Sveriges största studentmässa. Men i år väljer vi alltså att göra det här, säger han.

Apoteksbranschen har länge flaggat för att det är brist på farmaceuter och att yrket inte är tillräckligt attraktivt. Tidigare i veckan var exempelvis Sveriges Farmaceuter ute i medierna och beskrev hur svårt det är att locka studenter till receptarieutbildningarna. Den givna frågan är därmed om branschen behöver blir bättre på att marknadsföra sig själv?

– Vi värderar kontinuerligt våra insatser på området och det är därför som vi har valt att göra en annan satsning i år. Det är inte bara Sveriges Apoteksförening som har intresse av att nå ut med farmaceututbildningarna. Vi gör det vi kan på området, säger Robert Svanström.

Han är själv apotekare och var bland annat med att grunda Broapoteket på Lilla Essingen i Stockholm, ett av de första entreprenörsdrivna apoteken i Sverige.

Vad är det bästa med att vara apotekare?

– Om du frågar mig så tycker jag att det är ett yrke där man får använda sin kunskap och där man får hjälpa människor. Det är också ett väldigt socialt yrke där man får tydligt resultat direkt i varje kundmöte, säger Robert Svanström.

Relaterat material

Receptarie – ett okänt yrke

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev