Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stor okunskap om transpersoner inom vården

Publicerad: 28 oktober 2008, 11:59

Stor okunskap om transpersoner inom vården

Foto: Foto: Photos.com

Psykisk ohälsa är vanligare bland transpersoner än bland homo- och bisexuella. Det visar en ny rapport från Folkhälsoinstitutet, FHI, som också slår fast att okunskapen om transpersoner är stor inom vården.


Kunskaperna om transpersoners situation är för små. Det ansåg regeringen 2005 och gav därför FHI i uppdrag att göra en sammanställning över aktuell forskning på området. Rapporten, som publicerades i måndags, visar att transpersoner mår sämre än homo- och bisexuella, som i sin tur mår sämre än befolkningen i genomsnitt.

Psykisk ohälsa beror i hög grad på hur accepterad man känner sig av omgivningen, enligt FHI:s forskningssammanställning. Rapportens huvudförfattare Sam Larsson vid institutionen för socialt arbete, Stockholms universitet, tror delvis att anledningen till att transpersoner mår särskilt dåligt är att de utmanar den mest fundamentala av alla indelningar.

– Bryter man mot man-kvinnakategoriseringen, som är den mest grundläggande kategoriseringen av alla, blir man mer stigmatiserad än andra grupper, säger han.

Sam Larsson påpekar att personal inom vården inte är immun mot fördomar och att det därför finns ett stort behov av utbildning.

– Internationella studier visar att vårdpersonal ofta ser transpersoners problem, men väljer att bortse ifrån dem. Man avstår från att fråga rakt ut: Jag ser att du är transperson, hur ser din situation ut?

Pontus bor i Skåne och har inlett en process för att genomgå könsbyte. Han är aktiv inom Kön identitet mångfald, Kim, en riksförening för transpersoner, och är inte förvånad över rapportens slutsatser. Att många transpersoner mår dåligt tror han delvis kan komma av en slags självuppfyllande profetia.

– Även om det egentligen inte är något problem i sig att vara transsexuell, så blir det ett problem att alla omkring ser det som att jag mår dåligt.

Han har flera erfarenheter av fördomar inom vården. Ett exempel är från förra året, då han efter att ha stått i kö i två år för att få bli utredd för adhd och Aspbergers syndrom äntligen fick träffa en läkare.

– Läkaren avfärdade allt och ville inte gå vidare med utredningen eftersom hon tyckte att allt berodde på att jag är transsexuell. Hon sade bara att ”Det du beskriver är typiskt manligt” och såg det inte som något problem, berättar Pontus.

Forskarna bakom FHI:s rapport, anser att förbättrade läromedel, kompetensutveckling för vårdpersonal och ungdomsmottagningar som vänder sig till unga homo-, bi- och transpersoner behövs för att transpersoner ska få ett bättre bemötande.

Transpersoner

Transpersoner är enligt Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, RFSL, ett paraplybegrepp som bland annat innefattar transsexuella, transvestiter, transgenderister, dragqueens och dragkings.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev