Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stor osäkerhet trots hävt operationsstopp

Publicerad: 22 oktober 2019, 10:54

I elva dagar har planerade operationer ställts in vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. I dag, måndag, börjar man att operera som vanligt igen.

Foto: Staffan Claesson/Bildbyrån

I dag, tisdag, ska planerade operationer genomföras som vanligt på Akademiska sjukhuset. Även sjukhus i Region Dalarna kommer att återuppta vissa planerade operationer. Men fortfarande råder stor osäkerhet kring varuförsörjningen, och många av sjukhusen befinner sig i stabsläge.


Ämnen i artikeln:

LeveranskrisenRegion DalarnaRegion UppsalaRegion SörmlandRegion VästmanlandRegion Örebro LänAkademiska sjukhusetVästmanlands sjukhus KöpingVästmanlands sjukhus Västerås

Leveranskrisen går in på dag 22 och fortfarande råder materielbrist på flera stora sjukhus i landet. Detta efter att Apotekstjänst tog över leveransen av sjukvårdsmaterial från Mediq till regionerna Dalarna, Uppsala, Sörmland, Västmanland och Örebro län den 1 oktober.

Akademiska sjukhuset var först med att ställa in planerade operationer den 11 oktober. I dag, tisdag, hävs operationsstoppet. Och planerade operationer kommer att genomföras som vanligt.

– Med det inte sagt att faran är över. Sjukhuset är fortfarande i stabsläge, även om regionen inte är det. Och situationen kan ändras från en dag till en annan, säger Mikael Köhler, chefläkare vid Akademiska sjukhuset.

Trots att leveranserna ännu inte fungerar optimalt har sjukhusledningen gjort bedömningen att det finns tillräckligt med material för att bedriva normal verksamhet.

– Det beror på två saker. Dels har Apotekstjänst börjat leverera mer, och vi har tagit in andra leverantörer. Sedan har vi också en organisation som dagligen ser över lagersituationen, det hade vi inte från början, säger Mikael Köhler.

Under operationsstoppet valde sjukhuset att ändå genomföra vissa planerade operationer. Trots detta räknar Mikael Köhler krasst med att drygt 150 patienter drabbats av inställda operationer, varav 30 av dessa har varit barn.

– Alla patienter som fått sina operationer inställda har fått nya tider bokade. Men det har bidragit till en viss förskjutning av vårdköerna, säger Mikael Köhler.

Av de fem regioner som drabbats befinner sig tre fortfarande i stabsläge – Region Dalarna, Region Västmanland, och Region Örebro.

Vid Region Dalarna tog en särskild sjukvårdsledning beslut om att endast akuta och tidskritiska operationer skulle genomföras från och med den 21 oktober.

På en presskonferens under måndagen meddelade Karin Stikå Mjöberg, regiondirektör i Region Dalarna, att vissa planerade operationer kommer genomföras under tisdagen. Ett nytt stabsmöte kommer att hållas under eftermiddagen och läget kan då komma att ändras.

– Vi vidtar nu försiktighetsåtgärder för att upprätthålla så normal sjukvårdsverksamhet som möjligt. Osäkerheten kring leveranserna är fortsatt stor och vi måste därför förbereda oss på att bristen på förbrukningsartiklar kvarstår en längre tid, säger hon i pressmeddelandet.

I Region Västmanland har materielbristen slagit hårdast mot sjukhusen i Köping och Västerås. Där har alla planerade operationer ställts in sedan den 16 oktober. Det är fortfarande oklart exakt hur många patienter som drabbats.

I ett pressmeddelande som gick ut under måndagen meddelade biträdande sjukvårdsdirektör Liselott Sjöqvist, att man hoppades kunna återuppta dagkirurgin i Köping från och med onsdag, och de övriga planerade operationerna i Västerås från och med torsdag.

– Detta bygger naturligtvis på att vi de kommande dagarna fortsätter att få in sjukvårdsmateriel i den omfattning vi fått i dag (måndag, redaktonens anmärkning), säger hon i pressmeddelandet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev