Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Stor risk för kvinnor med ärftlig bröstcancer att få ny tumör

Publicerad: 10 februari 2006, 15:02

Kvinnor som drabbas av ärftlig cancer i ena bröstet löper en signifikant ökad risk att också drabbas av cancer i det andra bröstet, så kallad kontralateral bröstcancer, visar ny svensk forskning.


Det är forskaren Katarina Shahedi från Umeå universitet som tillsammans med kollegor från Karolinska institutet i Solna har studerat risken att drabbas av cancer i det andra bröstet för de kvinnor som har ärftlig cancer men inte bär på de kända "cancergenerna" BRCA1 och BRCA2. Studien publiceras i dag online i tidskriften Cancer.

Sedan tidigare är det känt att kvinnor som får bröstcancer i ena bröstet har högre risk att få cancer även i det andra om de fick sin cancer när de var unga, om släktingar haft bröstcancer och om de har bekräftade mutationer av generna BRCA1 eller BRCA2. Däremot vet man lite om mekanismerna bakom kontralateral bröstcancer när kvinnorna inte har några mutationer i de aktuella generna.

I sin studie har forskarna undersökt kvinnor med ärftlig bröstcancer som togs emot vid en mottagning i Umeå mellan 1999 och 2001 samt deras släktingar. Det blev totalt 120 familjer och 204 kvinnor som undersöktes. Ingen kvinna i undersökningen hade fått cancer före 1970 och ingen hade någon mutation av BRCA-generna.

Resultaten visar att dessa kvinnor löpte mycket hög risk att utveckla cancer även i andra bröstet. Sannolikheten för att de skulle utveckla cancer i andra bröstet var 5,5 procent under en femårsperiod och upp till 27,3 procent under en period på 20 år.

Det visade sig också att sannolikheten för att dessa kvinnor skulle utveckla en andra bröstcancer inom 15 år var signifikant högre för kvinnor som var under 50 års ålder än för de som var äldre.

Enligt studien hade dock de kvinnor som fick hormonell terapi med till exempel tamoxifen en tydligt lägre risk att utveckla cancer i det andra bröstet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News